phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


7 Taboes over de financiering van advocatenkantoren

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

financiering-advocatuur

De (meeste) advocatenkantoren hebben de crisis overleefd. Maar het financiële landschap is veranderd. Nieuwe lening voor toetredende partners? Lastig. Nichekantoren zijn mean en lean, en hoeven niet langs de bank. 7 taboes over geld & de advocatuur.

Taboe #1: de maatschap vergrijst

Het is de sluipmoordenaar van menig kantoor. Jarenlang werkte het systeem goed. Er ging een maat uit, die geld meekreeg. De nieuwe partner legt in. Zijn inbreng schuift door naar de afzwaaiende compagnon. Maar de maatschappen vergrijzen. Nieuwe vennoten? Ze zijn er nog wel, hoor. Want natuurlijk kiest u uw stagiairs al uit op hun associabiliteit. Maar stel dat generatie X-Y-Z niet meer wil? Dan moet je door. Heeft iets te maken met “work-life balance”.

Taboe #2: het is eigenlijk een Ponzi-fraude

OK, dat is een zware aantijging. Laten we zeggen: een piramidespel. Zolang advocaten partner willen worden, gaat het goed. We rollen door. Maar dan moet omzet en winst wel op peil blijven. Ben je een dertiger en word je als partner gevraagd? Check de cijfers, dan weet je wat de trend is. Wees kritisch, want er stapt ook iemand uit. Vraag je af wat je eigen visie is op de toekomst van het kantoor. En of de partners die aan het einde van de rit zitten bereid zijn naar de lange termijn te kijken.

Taboe #3: De concurrent? Heeft geen financiering nodig

(Middel)grote kantoren hebben regelmatig te maken met een afsplitsing van veelbelovende medewerkers. Zij beginnen liever een nichekantoor. De gouden ketens van het partnerschap is niets voor hen. Voor goodwill betalen ze niet, ze starten gewoon op de hoek van hun oude kantoor; de eerste zes maanden huurvrij. Dan kun je je oude cliënten bedienen, maar tegen scherpe tarieven. En het oude kantoor? Zit nog vijf jaar vast aan vierkante meters die niet worden gebruikt. Even kijken of je nog ergens een complete sectie vandaan kunt halen.

Taboe #4: Wie zit er bij bijzonder beheer?

Het allergrootste taboe. Gefluister onder de medewerkers. Lange vergaderingen van de vennoten. Niemand wil in het DB stappen. Betalingsproblemen. De huisbank draait de duimschroeven aan. De kaasschaaf wordt er bij gehaald. Tarieven verhogen? Gaat niet, want de cliënten gaan naar het nichekantoor. Huur verlagen? Gaat niet. Contract loopt nog vijf jaar. Niet te veel over praten dus. Want zolang niemand naar de reddingssloepen rent, is er kans om het lek te dichten.

Taboe #5: Crowdfunding? Not done!

Dat banken het MKB niet meer financieren is bekend. Crowdfunding, het initiatief voor het MKB, groeit hard. Maar vinden advocaten het wel fijn om met hun kantoor op een website te staan? Zodat iedereen denkt dat je niet aan geld kunt komen op de reguliere manier? Kent u een kantoor dat als eerste de stap heeft gezet? Ik niet. Maar ja, dan kun je ook niet veel kanten op. Het bankloket is dicht, en het alternatief wil je niet, omdat je dan je cijfers moet uploaden op een website. Zodat je rivaal je jaarrekening kan downloaden als hij je € 100 leent….

Taboe #6: Legaltech startups? Zij krijgen wel financiering!

Slecht nieuws voor traditionele advocaten die denken dat disruptie aan hen voorbij zal gaan. De digitale disruptie heeft de advocatuur allang bereikt. High tech-bedrijven halen wel geld op via crowdfunding om mee te snoepen van uw marge. Die al jarenlang te hoog is. In het jargon van de leadgenerators heet dat: “de markt eindelijk transparant maken, zodat de consument beter kan kiezen”. Investeerders sturen dus wel geld naar deze initiatieven. Maar niet naar u. Heeft u wat te beleggen? Dan kunt u altijd nog hedgen. Beleg wat (pensioen)geld in bedrijven die er voor gaan zorgen dat uw branche het moeilijk krijgt. Overigens, de Orde is er mee bezig, want provisie afdragen aan derden bedreigt uw onafhankelijkheid als advocaat. Lees hier meer over de aanpak van de leadgenerators.

Taboe #7: de arme sociaal advocaten

Het is een verantwoordelijkheid van de hele beroepsgroep: toegang tot de rechtshulp voor allen. Tenminste, dat zou zo moeten zijn. Helaas: advocaten van grote kantoren mogen geen pro deo werk doen; dan halen ze hun omzetnorm niet. Wie wordt nog sociaal advocaat? Jonge advocaten zijn niet gek. Er valt geen droog brood meer te verdienen met toevoegingen. De overheid heeft er nu eenmaal geen geld voor over. De sociaal advocaat van de oude stempel verdient echt schokkend weinig geld. Ze houden vol, tot de laatste snik, kunnen niet anders. “Old soldiers never die, they just fade away.” Misschien toch maar aansluiten bij een leadgenerator? Of huur een SEO bureau  in, dat er voor zorgt dat u bovenaan komt te staan op Google. Dan kunt u met een echte betalende zaak compenseren dat de overheid van u verlangt dat u onder de kostprijs duikt (of uw kantoor moet verplaatsen naar uw zolderkamer).

 

 

Geplaatst door Marius Hupkes

marius-2016

Marius Hupkes is advocaat en ex-griffier van de Raad van Discipline.

Meer lezen?

Lees hier de andere blogs over het wel en wee van de advocatuur.

Of volg de komende blogs via Twitter of LinkedIn.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator