De Cypriotische CFD-broker LegacyFX is op 17 mei 2023 door de Rechtbank Midden-Nederland veroordeeld om EUR 303.000 te betalen aan een belegger die dit bedrag had verloren door CFD-beleggingen.

Offshore constructie

In ons eerdere bericht over deze broker schreven we dat LegacyFX mogelijk het AFM-besluit waarmee CFD’s met een hefboom van meer dan 1:30 worden verboden ontduikt. In het AFM-besluit staat ook een “anti-ontduikingsbepaling”, die dus blijkt te werken, ook tegen een partij die geen contractuele relatie heeft met de belegger, maar die feitelijk wel vanaf een andere lokatie de verboden diensten aanbiedt. Deze lokatie is Cyprus, waar het kantoor zit van AN All New Investments Ltd.

Vanuatu

De CFD-broker komt dus niet weg met de stelling dat de klant heeft gekozen voor een contract met een ander bedrijf in een belastingparadijs buiten de EU. Dat andere bedrijf is feitelijk een postbusbedrijf op het eilandje Vanuatu, met de naam AN All New Investments (VA) Ltd. Op Vanuatu zitten feitelijk geen medewerkers van LegacyFX. Deze schijnconstructie is nu doorgeprikt. In het verleden werden deze verboden financiële producten vanuit Cyprus aangeboden. Na een golf rechtszaken komt dat steeds minder voor. Enkele van deze CFD-bedrijven zijn op zoek gegaan naar ontwijkingsmogelijkheden om deze producten toch te blijven verkopen. Ze laten de klant dan een contract sluiten met een postbusbedrijf, feitelijk een lege huls waar niemand werkt. De klanten worden  bediend vanuit het kantoor in Cyprus. Deze Cypriotische moederbedrijven kunnen nu dus worden teruggefloten via de Nederlandse rechter.

Lees meer in ons vorige artikel over LegacyFX.