phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Denekamp

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

nbb_foto_565331_650x433

 

“Heren, het spijt mij maar u kunt naar huis. De zaak is failliet.”

Met deze woorden van ongeveer gelijke strekking stond de jonge curator met knikkende knieën voor een groep van ongeveer 30 werknemers. In die tijd werd er al gerecycled. Plastic plantenbakjes werden in grote machines gedaan die er korrels van maakten die dan weer konden worden hergebruikt.

Om redenen die later pas bekend werden, was er onvoldoende geld in kas hetgeen leidde tot de deconfiture.

Een wat oudere werknemer die chef genoemd werd, kreeg medelijden met de curator en nam hem mee om de fabriekshal te bekijken. Wat opviel dat er slechts twee oude machines stonden in een vrijwel lege ruimte. De curator, weer enigszins bij zijn positieven, zag echter op verschillende plekken schroefgaten in het beton waaruit kon worden afgeleid dat daar eveneens machines hadden gestaan. Hij vroeg er natuurlijk naar bij de chef, die hem mededeelde dat er wel machines gestaan hadden maar dat deze reeds lang waren verkocht om immers de schulden te voldoen.

Tijdens de rondleiding zag de curator echter in een aangrenzende hal eveneens machines staan die er nieuw uitzagen en vroeg de chef wat dat dan wel was.  “Ooh daar hebben wij niets mee te maken, dat is van de concurrent”. 

Die nacht sliep de curator slecht. Hij voelde dat er iets niet in de haak was. De volgende dag had hij een afspraak met de deurwaarder der rijksbelastingen. Het behoeft geen betoog dat er geen liquide middelen aanwezig waren in het faillissement. De curator deelde zijn bevindingen met de deurwaarder, waar hij reeds enkele zaken mee had gedaan en goed mee overweg kon. De deurwaarder bevestigde zijn vermoedens. Er klopte iets niet. Zij spraken af dat zij samen voor zonsondergang een kijkje zouden gaan nemen op de locatie, in het bijzonder de bedrijfshallen van de concurrent.

Samen tuurde zij door de ramen en zagen gloednieuwe machines staan die kennelijk werden gebruikt om plasticbakjes te recyclen. Snel schreef de deurwaarder alles op wat hij zag, want het was bijna donker.

Het vervolg laat zich raden. Een kort geding werd zijdens de nieuwe eigenaar van de machines gevoerd ten einde het beslag op te heffen. De curator vertelde zijn verhaal aan de President die prompt de vordering afwees.

Zoals werd bevroed, bleken de nieuwe machines te zijn overgeplaatst naar de nieuwe fabriekshal om zo van de met name belastingschuld af te komen die, niet-verwonderlijk, buiten proportioneel was.

Na afloop zijn de deurwaarder en curator samen uit eten geweest op kosten van de Staat.

 

Dit verhaal is geschreven door Leendert Kranendonk

leendert-2016

 

 

 

 

 

Leendert Kranendonk kijkt met een serie korte verhalen terug op zijn loopbaan in de advocatuur (1981-2016).


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator