phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Echtscheidingstoerisme rabbinale rechtbank Amsterdam ingeperkt

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

Het gerechtshof in Amsterdam heeft een vonnis van de rechtbank bekrachtigd waardoor het voor vrouwen die een joods religieus huwelijk hebben gesloten lastiger is geworden hun echtgenoot te dwingen mee te werken aan de religieuze echtscheiding.  

Achtergrond

Het gaat specifiek om internationale gevallen, waarbij noch de vrouw, noch de man in Nederland wonen. In dergelijke gevallen kan de vrouw zich wenden tot de joodse rabbinale rechtbank in Amsterdam, die door een conferentie van rabbijnen is aangewezen als speciale instantie voor gevallen waarbij de man de “get”, ofwel het eenzijdige scheidingsbericht van de man, niet wil geven. Er ontstaat dan volgens de joodse religie een vorm van “huwelijkse gevangenschap.” De vrouw kan niet religieus hertrouwen. Zij kan wel voor de burgerlijke rechter scheiden en ook hertrouwen, maar dat levert in orthodoxe kringen geen geldig huwelijk op. De Hoge Raad heeft in een oude uitspraak uit 1982 bepaald dat het onder omstandigheden onrechtmatig is als een man niet meewerkt aan de “get”. Hij kan door de Nederlandse rechter gedwongen worden om mee te werken aan de religieuze echtscheiding door een dwangsom. De uitspraak van de Hoge Raad is niet onomstreden. De essentie van de joodse religieuze wetten is volgens velen nu juist dat de man de “get” vrijwillig geeft en niet afgedwongen door een burgerlijke rechter. De vondst van de Hoge Raad bleef internationaal niet onopgemerkt en leidde tot een vorm van echtscheidingstoerisme, waarbij joodse vrouwen die niet in Nederland wonen gingen procederen tegen echtgenoten die ook niet in Nederland wonen. Deze ontwikkeling is nu gekeerd omdat een man principiële bezwaren heeft aangevoerd tegen de bevoegdheid van de Nederlandse burgerlijke rechter. Deze bezwaren zijn nu door het gerechtshof overgenomen.

Niet voor Nederlandse gevallen

De uitspraak heeft geen gevolgen voor joodse vrouwen en mannen in Nederland. Daarvoor blijft de oude rechtspraak van de Hoge Raad gelden. 

 

Andere artikelen over dit onderwerp:

Kun je een religieuze echtscheiding afdwingen? (13 februari 2018)

Rechtbank Amsterdam beperkt religieus echtscheidingstoerisme (25 maart 2018)

How far do Dutch courts go in enforcing religious divorces? (hupkeslawyers.com, 12 september 2018)

 

Gegevens over de uitspraak: 

Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak:              16-07-2019

Datum publicatie:             05-02-2020

Zaaknummer:                    200.236.059/01

Eerste aanleg:                    ECLI:NL:RBAMS:2018:690

Rechtsgebieden:               Personen- en familierecht

Bijzondere kenmerken:  Hoger beroep kort geding

Inhoudsindicatie:             Onrechtmatig handelen door te weigeren mee te werken aan rabbinale echtscheiding (“get”)? Bevoegdheid Nederlandse rechter. Kort geding, spoedeisend belang.

Vindplaats: klik hier

 

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator