phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Hoe moet je als vader een kind erkennen?

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

 

vaderschap

Bij gehuwden is de echtgenoot van de moeder automatisch de vader van een kind. Bij ongehuwden niet. Een kind heeft dan bij geboorte juridisch gezien alleen een moeder. Door erkenning van een kind komt vast te staan wie de vader is.

Wie is de vader van een kind? Dat is niet altijd makkelijk aan te wijzen. Kortgezegd moet een man – als hij niet met de biologische moeder is gehuwd (of met haar een geregistreerd partnerschap heeft) voor of na de geboorte van het kind in actie komen om het juridisch vaderschap vast te laten leggen.

Verwekker is niet automatisch vader

Buiten het huwelijk en het geregistreerde partnerschap is een man niet automatisch de (juridische) vader van een kind, ook al heeft hij het kind verwekt. Dat geldt ook als de man met de moeder samenwoont of (langdurig) een relatie heeft. Deze wijze van vaststelling van het vaderschap, lijkt misschien ouderwets. In de praktijk gaat het hier vaak mis. Veel stellen zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap, maar wel samen kinderen waar zij voor willen zorgen.

Biologisch en juridisch vaderschap

Als je geen juridische ouder bent, heb je geen wettelijke rechten en plichten met betrekking tot het kind. Stel dat u als biologische vader niet bent gehuwd en ook geen samenlevingscontract hebt, maar wel uw kind (mede) wilt opvoeden, hoe werkt dat dan?

Vaderschap door erkenning

Hiervoor is in de eerste plaats erkenning van het kind nodig. Dit houdt in dat de ambtenaar van de burgerlijke stand een officieel document opmaakt, waarin uw juridische vaderschap wordt vastgelegd. Deze akte wordt aan de geboorte-akte van uw kind toegevoegd. Deze handeling kan doorwerken naar de achternaam van uw kind. Ook wordt het kind uw erfgenaam en kun je een nationaliteit doorgeven via erkenning. De moeder moet akkoord gaan met de erkenning. Dat kan zowel voor als na de geboorte.

Erkenning is geen gezag

Als een vader een kind erkend heeft wil dat nog niet zeggen dat hij ook gezamenlijk met de moeder het gezag heeft. Erkenning en gezag kunnen wel samengaan maar dat hoeft niet. Hiervoor moet een andere procedure worden gevolgd (lees hier meer). Verder betekent erkenning en/of gezag nog niet dat beide ouders het kind opvoeden. Daarvoor is een zorgregeling nodig dan wel vaststelling van een omgangsregeling. 

Wat als de moeder geen erkenning wil?

Het komt voor dat de moeder het niet eens is met de erkenning. Bijvoorbeeld omdat de relatie uit is en de moeder uw kind alleen wil opvoeden. Stel dat u als biologische vader geen toestemming krijgt van de moeder om uw kind te erkennen, dan is erkenning niet (zomaar) mogelijk. Een andere man (die uw kind niet verwekt heeft) kan dan uw kind erkennen. In dit geval zult u een advocaat moeten inschakelen. Deze zal namens u de rechtbank verzoeken om vervangende toestemming te verlenen voor de erkenning van uw kind. Als de procedure slaagt op kunt u het kind alsnog erkennen. Soms wordt tegelijk geprocedeerd over het gezag en/of de zorgregeling (omgang). De rechter behandelt dan altijd eerst de erkenning. Er moet eerst juridisch vaderschap zijn voordat de rechter beslist over gezag of omgang. 

Criterium plaatsvervangende toestemming

Gelukkig voor kersverse vaders geeft de rechtbank bijna altijd toestemming voor de erkenning als de ouders een relatie hebben gehad. Ook als de moeder al een nieuwe partner heeft, die weliswaar geen verwekker is van het kind, maar toch wil erkennen. De rechter vindt in dit soort gevallen meestal dat de bloedband tussen de vader en het kind belangrijker is dan de mening van de moeder.

Wij helpen u graag als u erkenning van uw kind wilt aanvragen. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.

lees hier meer over familierecht

 

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator