phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Hof Leeuwarden: Aegon moet verjaring bewijzen

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

Instantie: Gerechtshof Leeuwarden

Datum uitspraak: 22-03-2011
Datum publicatie: 25-03-2011
Zaaknummer: 107.002.289/01

Rechtsgebied: Civiel recht
Bijzondere kenmerk: Hoger beroep

Inhoudsindicatie
Aegon draagt het nadeel dat zij haar suggestie dat de echtgenote eerder op de hoogte had kunnen zijn van het bestaan van het contract niet kan bewijzen. Aegon moet alle betaalde bedragen terugbetalen aan onze cliënten.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Verreweg de meeste aandelenleasezaken lopen bij de rechtbank en het gerechtshof in Amsterdam. Er is echter ook een groot aantal zaken in Leeuwarden aanhangig, omdat in die stad een dochter van verzekeraar Aegon is gevestigd. Wij hebben al meerdere zaken bij de rechtbank in Leeuwarden aanhangig gemaakt, waarbij de rechter de contracten ongeldig heeft verklaard. Eén van deze zaken is nu in hoger beroep behandeld bij het gerechtshof Leeuwarden.

Het beslissende punt bij de rechtbank was dat de echtgenote het contract kon vernietigen omdat zij niet meegetekend had. Dat is nodig bij dit type aandelenlease, omdat het gaat om een vorm van huurkoop. Aegon wil in het hoger beroep dat het gerechtshof de regels van de bewijslastverdeling omdraait. Het hof gaat daar niet in mee. Aegon draagt het nadeel dat zij haar suggestie dat de echtgenote eerder op de hoogte had kunnen zijn van het bestaan van het contract niet kan bewijzen. Aegon moet om die reden alle betaalde bedragen terugbetalen met rente en kosten, zoals al door de rechtbank was bepaald. Deze uitspraak is een zware slag voor Aegon omdat nu duidelijk is hoe de hogere rechter denkt over de vele zaken die nog bij de lagere rechter liggen.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator