phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Informatie over tarieven

Niet alle advocaten zijn bereid een vaste prijs aan te bieden voor een procedure. Ons kantoor wel, maar het is wel maatwerk. Over de beste keuze krijgt u een gedegen advies.

separator

Hoe kiest u tussen een uurtarief en een vaste prijs (fixed fee)?

Uurtarief: voor- en nadelen

Stel dat u regelmatig een kort advies nodig heeft (dus geen procedure), dan kiest u voor het uurtarief. Per maand of kwartaal achteraf ontvangt u een factuur. Uiteraard ontvangt u een specificatie. Ook bij een procedure kunt u kiezen voor het uurtarief. Maar als u niet vaak voor de rechter staat – zoals voor de meeste particulieren geldt – dan is een vaste prijs een goed alternatief. Een vaste prijs is alleen niet handig als de procedure meevalt (bijvoorbeeld omdat de wederpartij niet komt opdagen) of niet nodig is (omdat het schrijven van een sommatiebrief voldoende is). Dan betaalt u immers te veel. Daar hebben we een oplossing voor. U kunt bij ons dan alsnog terugvallen op een uurtarief.

Het is vaak lastig te voorspellen hoeveel tijd er in een procedure gaat zitten, maar u krijgt altijd vooraf een indicatie. Soms maakt de tegenpartij er weing werk van, en dan zijn de kosten laag. Maar als de tegenpartij een ingewikkeld verweer voert, dan kost de zaak meer tijd. Vaste relaties van ons kantoor kiezen meestal voor het uurtarief, zeker als er meerdere zaken lopen.

Vaste prijs

Een vaste prijs houdt meestal in: een vast bedrag, ongeacht de uitslag van de zaak, OF: een deel vaste prijs en een bonus, als het doel wordt gehaald (bonus). Als u wint, ontvangt u meestal toch minimaal de hoofdsom. Op deze manier deelt uw advocaat een deel van uw risico en is een deel van uw kosten gekoppeld aan het succes van de zaak. Met andere woorden: u weet vooraf wat uw maximale risico op de zaak is, als het niet lukt; en lukt het wel, dan weet u wat u netto krijgt. Cliënten die maar af en toe een advocaat nodig hebben voor een proces, kiezen vaak voor de vaste prijs. Op die manier kunt u de kosten precies inschatten. Een vaste prijs geldt voor één procedure. In zo’n 10 % van alle rechtbankzaken wordt hoger beroep ingesteld. Het risico op een tweede ronde is dus vrij klein.
Hoe te kiezen tussen een uurtarief en een vaste prijs?

Stel dat u regelmatig en kort advies nodig heeft, dan is een uurtarief altijd gunstig. Een kort advies kost niet veel tijd en verdient zich vaak terug. Gaat het om een procedure dan kunt u, in plaats van het uurtarief, om een vaste prijs vragen. U weet dan precies waar u aan toe bent. Niet alle advocaten zijn bereid een vaste prijs aan te bieden voor een procedure. Ons kantoor wel, maar het is wel maatwerk. Over de beste keuze krijgt u een gedegen advies.

Moet de tegenpartij als ik win al mijn advocaatkosten terugbetalen?

Nee. In Nederland is gekozen voor een systeem waarbij de verliezer wel een bijdrage moet betalen, maar deze bijdrage is niet volledig kostendekkend. Daarnaast worden er ook veel schikkingen getroffen en dan betaalt elke partij zijn eigen kosten. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Bij letselschade worden de advocaatkosten soms volledig vergoed. En bij incasso van facturen kan de wettelijke rente zo hoog zijn dat de advocaatkosten toch worden terugverdiend.