phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Kappers-CAO: BBL-leerling is werknemer en heeft recht op salaris

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

salaris vorderen

Instantie: Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak: 01-06-2016
Datum publicatie: 19-07-2016
Zaaknummer: 4733482

Rechtsgebieden: Arbeidsrecht, Verbintenissenrecht
Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg – enkelvoudig

Inhoudsindicatie: Betalingsverplichting werkgever in het kader van BBL-leerweg. CAO voor het Kappersbedrijf.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Er bestaan veel verhalen en misverstanden over de vraag of leerlingen die een BBL of BOL-traject volgen in combinatie met werk (werkend leren) wel of geen recht hebben op salaris.

In de kappersbranche zijn in de CAO gedetailleerde regels getroffen over deze groep. De CAO bepaalt dat deze groep leerlingen werknemer is. Van de bepalingen mag niet worden afgeweken. Dit betekent dat BBL-leerlingen recht hebben op salaris conform de CAO.

Aan deze bepalingen is door organisaties van belanghebbenden, zoals FNV Mooi (de vakbond voor werknemers en ZZP’ers in de kappersbranche) en ANKO (de organisatie voor ondernemers/werkgevers in de kappersbranche) ruime bekendheid gegeven, onder meer door brieven te sturen aan de scholen die de stageplaatsen bemiddelen. Niettemin komt het nog vaak voor dat leerlingen een werk/leerplek aangeboden waarbij de kapsalon afspreekt dat geen salaris wordt betaald.

Deze uitspraak maakt duidelijk dat deze afspraak niet geldig is en dat de leerling-werknemer de kapsalon achteraf kan aanspreken op de betaling van het gehele bedrag.

Een BBL of BOL-plek is niet hetzelfde als een stageplaats. Ook voor stagiairs gelden in de kappers-CAO speciale regels. Stagiairs hebben recht op een stagevergoeding. De kapsalon moet de juiste modelovereenkomst gebruiken, anders is de stagiair werknemer en dan is salaris verschuldigd. De verplichting de stagiair te betalen kan dus niet worden ontlopen. De CAO is zo in elkaar gezet dat “ontduiking” van de bepalingen wordt tegengegaan.

Geplaatst door Marius Hupkes

marius-2016

Marius Hupkes is advocaat en ondernemer

Lees hier meer nieuws over arbeidsrecht.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator