phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Mag een vader zijn kind zien, als het kind al een andere juridische vader heeft?

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

Instantie: Gerechtshof Amsterdam

Datum: uitspraak: 21-01-2014
Datum publicatie: 27-01-2014
Zaaknummer: 200.132.692/01

Formele relaties: Eerste aanleg

Rechtsgebied: Personen- en familierecht

Bijzondere kenmerken: Hoger beroep

Inhoudsindicatie:
Omgangsregeling tussen biologische vader en dochter. Ontvankelijkheid. Family life. Raadsonderzoek.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Een man en een vrouw hebben een relatie, de vrouw wordt zwanger. Voor de geboorte komt de man in de gevangenis. Hij ziet zijn dochter maar één keer (in de gevangenis in het buitenland). Daarna krijgt de vrouw een nieuwe relatie; haar nieuwe vriend erkent het kind. Hij wordt “juridisch vader” en dat betekent dat de man zijn kind niet meer kan erkennen. Als de man vrij komt, wil hij graag contact met zijn dochter, maar de vrouw wil dat niet; het kind groeit nu op in haar nieuwe gezin en heeft de achternaam van de vriend gekregen. De man schakelt ons in om omgangsrecht te realiseren. Als dat niet lukt door overleg, moet de rechter een beslissing nemen.

De rechtbank is van oordeel dat er te weinig contact is geweest tussen vader en dochter. Daarom heeft de vader geen recht zijn dochter te zien. Het kan dus gebeuren dat een man wel de vader is maar toch geen recht heeft zijn kind te zien. Onze client is het niet eens met deze uitspraak en hij geeft ons opdracht hoger beroep in te stellen bij het gerechtshof.

Het gerechtshof is het niet met de rechtbank eens. Er zijn genoeg redenen aangevoerd om wel contact toe te staan. Dat zal wel rustig moeten worden opgebouwd. Ook een natuurlijke vader (verwekker) heeft recht op contact met zijn kind. De nieuwe vriend heeft dat recht natuurlijk ook, hij is een “sociale“ vader en verzorger geworden.

Een kind kan dus twee vaders hebben die allebei recht hebben op omgang en contact, de vader die het kind heeft verwekt en de vader die het kind verzorgt.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator