phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Modernisering gemeenschap van goederen (I)

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

gemeenschap-van-goederen

Op 1 januari 2012 wijzigt de wettelijke regeling van de gemeenschap van goederen. Achterhaalde bepalingen worden gemoderniseerd. In dit nieuwsbericht bespreken we de wijziging betreffende het tijdstip van ontbinding van de gemeenschap als je gaat scheiden.

Wat is gemeenschap van goederen

Als je niet voor de bruiloft huwelijkse voorwaarden laat maken bij de notaris, trouw je volgens de wet automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden gezamenlijk worden. Stel dat je voor het huwelijk eigenaar van een huis bent, en je trouwt in gemeenschap van goederen, dan wordt je partner mede-eigenaar. Hiervoor maakt het niet uit dat het huis niet op de naam van je partner is gezet. In Nederland zijn de meeste mensen in gemeenschap van goederen getrouwd. Als je niet in gemeenschap wilt trouwen, kun je via de notaris een andere regeling laten maken.

Hoe werkt het tot nu toe

Als een echtscheiding niet gezamenlijk wordt geregeld via bemiddeling, start één van de partijen de echtscheidingsprocedure via een verzoekschrift. In het verzoek kun je dan ook verdeling van de gemeenschap vragen. De gemeenschap wordt alleen nog niet ontbonden: hij blijft voortbestaan. Dat verandert pas als de rechter de echtscheiding uitspreekt, waarbij deze beschikking ook nog moet worden ingeschreven bij de gemeente. Deze regeling werkt niet goed. De waarde van de gemeenschap kan in de tussentijd veranderen. Een partner maakt bijvoorbeeld nieuwe schulden, of bezit wordt verkocht. Dit compliceert de verdelingsprocedure. Om die reden wil de regering de regels veranderen.

De wijziging vanaf 1 januari 2012

Voor alle echtscheidingsverzoeken die op of na 1 januari 2012 worden ingediend geldt dat de gemeenschap van goederen wordt ontbonden op de dag waarop het echtscheidingsverzoek wordt ingeschreven bij de rechtbank. Stel dat een partner na de inschrijving een erfenis ontvangt of de loterij wint, dan hoeft dat meer te worden gedeeld. De gemeenschap wordt gefixeerd en financiële wijzigingen van na de inschrijvingsdatum zijn privé. De gemeenschap moet nog wel worden verdeeld.

Verzoek moet worden ingeschreven

Het huwelijksgoederenregister is een openbaar register bij de rechtbank waar onder andere huwelijkse voorwaarden worden ingeschreven. Bij dit register kunnen vanaf 1 januari 2012 ook echtscheidingsverzoeken worden ingeschreven door de advocaat van de partner die de procedure opstart. Het gevolg is dat de ontbinding van de gemeenschap niet alleen tussen de ex-echtgenoten maar ook naar anderen werkt.  Het kan bijvoorbeeld gaan om schuldeisers die (in theorie!) in het huwelijksgoederenregister kunnen nakijken of een echtscheidingszaak loopt. Waarschijnlijk gaan advocaten na 1 januari 2012 standaard elke nieuwe echtscheidingszaak inschrijven.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator