phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Moet een ouder meewerken aan het afgeven van een paspoort na een kinderontvoering?

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

Instantie: Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak: 11-07-2013
Datum publicatie: 12-08-2013
Zaaknummer: C/09/443928 FA RK 13-4125

Rechtsgebied: Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerk: Eerste aanleg – enkelvoudig

Inhoudsindicatie:
Paspoortwet. Verzoek van de moeder om vervangende toestemming voor de aanvraag van een reisdocument. Hoewel de minderjarige in Frankrijk verblijft, heeft de rechtbank op grond van artikel 12 lid 3, aanhef en onder b, van de Verordening rechtsmacht aangenomen. Het verzoek is afgewezen nu er geen ongerechtvaardigde vrees is dat de minderjarige in strijd met het gezagsrecht van de vader opnieuw wordt meegenomen naar een buitenland.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Een vrouw verhuist na haar echtscheiding met de (jonge) kinderen naar Frankrijk. Dat mag niet zonder toestemming van haar ex omdat ze samen het ouderlijk gezag hebben. Het is daarom een kinderontvoering. De vrouw heeft voor een nieuw paspoort de handtekening van de vader nodig maar zij gebruikt een truc door het paspoort bij de Nederlandse ambassade aan te vragen. Zo omzeilt ze de handtekening-eis.

De Franse officier van justitie eist “teruggeleiding” op grond van het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Maar de Franse rechter stuurt de kinderen niet terug naar Nederland. Over het jongste kind heeft de vader namelijk geen gezag, en hij wil de kinderen bij elkaar laten. De kinderen hebben elkaar nodig.

Een paar jaar later is het paspoort verlopen. De moeder vraagt voor het oudste kind een nieuw Nederlands paspoort aan. Dat kan niet meer via de ambassade in Parijs: de overheid heeft het gat in de wet ontdekt en wil weten of de vader wel accoord is. De vader geeft ons kantoor opdracht om bezwaar te maken tegen de afgifte van het paspoort. De moeder begint dan een proces bij de Nederlandse rechter. Zij eist dat de vader meewerkt.

Eerst moet de rechter een aantal lastige vragen beantwoorden. Deze vragen gaan over het “internationaal privaatrecht” (IPR). Kan de Nederlandse rechter de zaak wel behandelen of moet de Franse rechter dat doen? Uiteindelijk krijgt de moeder geen toestemming voor het paspoort. De rechter gaat er van uit dat er nog steeds risico van kinderontvoering bestaat (naar een ander land dan Frankrijk). Een paar maanden later wordt het contact tussen de vader en de kinderen hersteld.

Update 10 september 2014: deze uitspraak wordt geciteerd in de conclusie van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad van 5 september 2014, ECLI:NL:PHR:2014:1739.


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator