CFD’s ofwel contracts for difference zijn zeer riskante beleggingen met leverage (hefboom ofwel geleend geld). Zo riskant zelfs dat de Nederlandse AFM via een wet de meest riskante varianten met een hefboom boven 1:30 heeft verboden. Deze bepaling werd op grote schaal ontlopen door CFD’s met een leverage van 1:200 te verkopen via brokers uit Cyprus, maar daar hebben verschillende Nederlandse rechtbanken in 2021 een stokje voor gestoken. Beleggers kregen hun geld terug.
Een broker uit Vanuatu?
Wat we sindsdien zien is meerdere andere manieren om toch de meest riskante vorm van CFD’s met een leverage hoger dan 1:30 aan Nederlanders te verkopen, via de meest exotische structuren. De Cypriotische bedrijven zoeken sluiproutes. Als u bijvoorbeeld als Nederlander de CFD-broker “LegacyFX” opzoekt in uw browser (https://int.legacyfx.com), dan komt u uit op het domein www.legacyfx.com. Onderaan ziet u dat het gaat om een broker die is gevestigd op het afgelegen eilandje Vanuatu, niet de eerste plaats waar je aan denkt voor ingewikkelde financiële producten. De eigenaar van de site is AN All New Investments Ltd, een bedrijf uit Vanuatu. Maar klopt dit wel?
Of toch uit Cyprus?
Nee, het gaat hier duidelijk om een structuur die is opgezet om het Nederlandse AFM-besluit te ontduiken. Wat blijkt, als u de URL www.legacyfx.eu intypt, dan komt u uit op een website die wel heel erg lijkt op de website van de broker uit Vanuatu. En als u onderaan de website kijkt dan ziet u dat de site eigendom is van een Cypriotische firma met de naam A.N. All New Investments Ltd. Ja, dat is precies dezelfde naam als het bedrijf in Vanuatu, met als enige verschil de twee puntjes in de naam. Hoe zit dat in elkaar? Laten we zeggen dat het om een tweeling gaat met dezelfde moeder, en dat de moeder de tweeling dezelfde naam heeft gegeven bij de geboorte, behalve de twee puntjes dan, en dat de ene in Cyprus is blijven wonen om bij de familie te blijven en dat de ander in zijn eentje naar Vanuatu is gestuurd. Daarbij moet u niet denken dat er echt een bedrijf in Vanuatu zit. Nee, daar zit wel een postbus, maar geen serieus kantoor. We noemen zoiets een brievenbusfirma.
Wat kunt u nu doen als u in zee bent gegaan met deze broker uit Vanuatu, die vantevoren duidelijk heeft nagedacht hoe ze de Nederlandse markt kunnen benaderen zonder de Nederlandse wet te erkennen? Het antwoord staat in het AFM-besluit. Daar staat namelijk ook een anti-ontduikingsbepaling in. Deze clausule luidt als volgt:
“Verbod op deelname aan ontduikingsactiviteiten
Het is verboden om doelbewust deel te nemen aan activiteiten die ontwijking van de vereisten van artikel 2 als oogmerk of als resultaat hebben, en eveneens om daartoe op te treden als vervanger van de CFD-aanbieder. “
Nu denkt u misschien: zo’n broker uit Cyprus, zouden die ook klanten uit Cyprus aannemen? En doen ze het dan netjes volgens de regels met hun eigen landgenoten? Nou, dat kunnen we checken door via een handig hulpmiddeltje – een VPN-server – net te doen of we in Cyprus wonen. En dan krijgen we de volgende melding:
Legacyfx is not available in your country.
We are currently not accepting customers who are residents of Cyprus
Dat is wel vreemd natuurlijk. Vanuatu had dit moeten melden aan Nederlanders, want zij hebben geen vergunning voor Nederland, maar Nederlanders krijgen de Vanuatu-website voorgeschoteld. Blijkbaar heeft de tak uit Cyprus niet zoveel vertrouwen in haar eigen producten en lijkt het haar beter om haar diensten in het buitenland aan te bieden, ver weg van de eigen toezichthouder. En voor de Nederlanders hebben ze de brievenbusfirma in Vanuatu opgezet. Toch merkwaardig, ze hebben een vergunning uit Cyprus, maar ze verkopen niets in Cyprus, en Nederland wordt bediend via een lege huls. Waarop houdt de toezichthouder dan eigenlijk toezicht? Niet op Vanuatu in elk geval.
Dus, als u zich afvraagt of u kans maakt uw schade vergoed te krijgen als uw geld is verdampt door de beleggingen van LegacyFX, dan is ons antwoord: hier is een Cypriotische broker aan het werk die probeert een duidelijke wettelijke regeling te omzeilen, maar de AFM heeft daar van te voren over nagedacht: dat mag helemaal niet. De Nederlandse rechter kan deze constructie doorprikken.