phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Te veel pepernoten? aansprakelijk!

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

 

987717-72

Gerechtshof Den Haag: mensen met een zwaarder gewicht moeten zich realiseren dat zij extra gevaar kunnen opleveren voor anderen. Eet dus niet teveel pepernoten de komende dagen.

Zwemuitje met letsel

In de zomer van 2008 ging een zeskoppige familie een weekendje weg gingen naar een bungalowpark. Tijdens een middagje zwemmen in het subtropisch zwemparadijs gaat een van de vrouwen te vroeg van de glijbaan waardoor zij (destijds 115 kg wegend) in het waterbassin tegen haar voorgangster op botst. Die loopt hierdoor rugletsel op.

Rood stoplicht genegeerd

Het slachtoffer stelt haar familielid X. aansprakelijk voor de schade. X zou het stoplicht bij de glijbaan hebben genegeerd en/of daarna zijn uitgegleden waardoor zij te snel achter het slachtoffer van de glijbaan ging en haar daardoor raakte in het waterbassin. Zij zou  daarmee onrechtmatig hebben gehandeld. Er zijn geen getuigen, anders dan de familieleden, en kennelijk ook geen camerabeelden. Hoewel de getuigenverklaringen niet even duidelijk zijn achtte het Gerechtshof Den Haag X op 5 juli 2016 toch aansprakelijk voor de schade.

Extra gevaar?

Opmerkelijk is de volgende zinsnede van het Hof: “(…) [betrokkene 1] had zich – zeker gelet op haar gewicht – moeten realiseren, dat het negeren van een rood licht (ook als dit door uitglijden in voormelde zin zou worden veroorzaakt) in deze situatie bijzonder gevaarzettend was, welk gevaar zich heeft gerealiseerd.”

Met andere woorden, door het gewicht van X had zij extra voorzichtig moeten zijn. Zij had zich moeten realiseren dat zij omdat ze zwaar was gevaarlijk handelde. Heeft het Hof hiermee een verzwaard bewustzijn voor vollere mensen in het leven geroepen?

Lees hier het hele vonnis.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator