phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Wat is factuurfraude en wie is aansprakelijk?

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

Factuurfraude is een criminele oplichtingsmethode. De betaalde bedragen komen terecht op bankrekeningen van oplichters of hun helpers en worden weggesluisd. Factuurfraude is soms moeilijk te herkennen.

Varianten

Er zijn veel vormen van factuurfraude. Een veel voorkomende vorm is dat nepbedrijven facturen sturen voor niet-geleverde diensten of voor diensten die wel geleverd worden, maar die niets voorstellen, zoals de ongevraagde opname in een adressenbestand. Factuurfraude kan een internationaal karakter hebben. De daders bij dit type fraude gokken er op dat sommige onoplettende administrateurs de facturen betalen. Bij veel bedrijven is de controle op kleine facturen minder sterk.

Grote bedragen

Er bestaan ook geraffineerde, groot opgezette factuurfraudes, soms met hulp van binnenuit. De oplichters kunnen bijvoorbeeld een bedrijf oprichten dat in naam heel sterk lijkt op een bestaande leverancier die regelmatig factureert. Vervolgens wordt een factuur gestuurd met de vermelding dat het bankrekeningnummer is gewijzigd. Als de valse factuur met kennis van zaken wordt opgesteld, kan het voor de “debiteur” heel moeilijk zijn om deze te herkennen als een vervalsing. Er zijn ook gevallen waarin oplichters geen hulp van binnenuit krijgen. Het onderscheppen van een zak post, of het hacken van een computer, kan een crimineel al belangrijke inzichten opleveren hoe hij met succes een factuurfraude kan opzetten.

Betalingsverkeer

Bij factuurfraude wordt per definitie gebruik gemaakt van de infrastructuur van het bankwezen. Het gaat immers om per bank te betalen valse facturen, die uiteindelijk op een rekening van een crimineel terechtkomen. Hierbij worden vaak geldezels ingezet als tussenpersoon. Deze sporen zijn voor de politie te volgen, zodat de meeste criminelen trucs toepassen om buiten beeld te blijven. Ze kopen bijvoorbeeld legale ongeregistreerde goederen die ze per bank betalen en ergens laten afleveren en ophalen, waarna ze deze goederen doorverkopen. Als de verkoper waar deze goederen worden besteld te goeder trouw is, wordt het voor de politie moeilijk de criminele inkomsten te vinden. Het spoor eindigt in het niets.

Schade verhalen op de dader

Bij hoge schade raden wij aan altijd aangifte te doen bij de politie. Daarnaast kan inschakeling van een advocaat helpen om de schade te verhalen. Wie er snel bij is kan de bankrekening van de dader bevriezen via conservatoir beslag. De debiteur is niets verschuldigd aan de oplichter, zodat de rechter een claim kan toewijzen op grond van onverschuldigde betaling. Lees hier meer over civiele procedures tegen fraudeurs.

Rol van de banken

Omdat bij de oplichters, als ze al kunnen worden gevonden, soms niets te halen valt, zijn slachtoffers van factuurfraude ook gaan kijken naar de rol van banken bij het faciliteren van deze vorm van criminaliteit. Banken hebben diverse wettelijke verplichtingen om criminaliteit tegen te gaan. Tegen deze achtergrond worden ook rechtszaken gevoerd door gedupeerde partijen tegen banken. In het verleden hadden deze rechtszaken weinig succes, maar sinds 2017 is dat anders.

Aansprakelijkheid van banken bij factuurfraude

Een belangrijk keerpunt was de zaak van Foot Locker tegen ING uit 2017. Foot Locker kreeg te maken met een omvangrijke en geraffineerde factuurfraude. Volgens de rechtbank had ING in moeten grijpen. De bank had de transacties aangemerkt als “ongebruikelijk” maar daarna stilgezeten. De rechtbank vond deze nalatigheid onrechtmatig tegenover Foot Locker. Om die reden moest de bank een deel van de schade van Foot Locker betalen. Lees hier meer over deze zaak. Sinds de zaak Foot Locker / ING spreken gedupeerde vaker en met succes hun eigen bank aan, dan wel de bank van de oplichter. De grondslag van de aansprakelijkheid is de zorgplicht van banken tegenover zowel hun eigen klanten als tegenover derden die geen rekeninghouder zijn. Ons kantoor is gespecialiseerd in dit soort procedures.

Gepubliceerd door Marius Hupkes

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator