phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Welk recht geldt, als een verkoper van een caravan in Nederland woont en de koper in Frankrijk?

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

Instantie: Rechtbank ‘s-Hertogenbosch

Datum uitspraak: 28-09-2012
Datum publicatie: 27-11-2012
Zaaknummer: 251317 – KG ZA 12-550

Rechtsgebied: Civiel recht
Bijzonder kenmerk: Kort geding

Inhoudsindicatie:
Uitleg koopovereenkomst caravan. Koper woont in Frankrijk, verkoper is gevestigd in Nederand. Onvoldoende aannemelijk dat betaald moet worden voordat COC-document door verkoper aan koper is afgegeven. Afgifte COC-document houdt geen bezitverschaffing in. Nederandse rechter heeft rechtsmacht op grond van artikel 5 EEX-Verordering nu het gaat om de koop van een roerende zaak en de plaats van aflevering ingevolge artikel 6:41 BW in Nederland is gelegen. Verkoper heeft zijn gewone verblijfplaats in Nederland zodat op grond van artikel 4 van de Rome I-Verordening Nederlands recht van toepassing is.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Een Nederlands echtpaar dat in Frankrijk woont koopt een caravan bij een Nederlands bedrijf. De caravan moet wel op een Frans kenteken komen, omdat de auto van het echtpaar ook een Frans kenteken heeft. Het lukt de verkoper niet om de papieren op tijd in orde te maken. Het echtpaar verliest met de zomer voor de deur zijn vertrouwen in de caravanverkoper en wil van de koop af. Zij schakelen een rechtshulpbureau in, dat helpt met een ontbindingsbrief.

Deze ontbindingsbrief wordt later door de rechter ongeldig verklaard, omdat niet de juiste juridische woorden zijn gekozen. De caravanverkoper wil de caravan betaald krijgen en start een kort geding, in Nederland. Vlak daarvoor legt hij bij verrassing beslag op de bankrekening van het echtpaar. Het echtpaar schakelt ons kantoor in voor het voeren van verweer. Zij willen de caravan wel afnemen, maar dan wel met een Frans kenteken. We stellen ook een tegeneis in (om het beslag op te heffen).

De rechter moet eerst enkele lastige juridische vragen beantwoorden, omdat deze zaak een internationaal karaker heeft. De rechter past Europese regels toe. Hij komt tot de conclusie dat hij bevoegd is (anders had de verkoper in Frankrijk moeten procederen tegen het Nederlandse echtpaar). Ook komt de rechter tot de conclusie dat hij het Nederlandse recht kan toepassen, en dus niet de Franse rechtsregels (terwijl je zou kunnen zeggen dat de caravan Frans is).

Als deze hobbels genomen zijn komt de rechter toe aan de vraag of hij de geldvordering van de verkoper van de caravan kan toewijzen. Het contract is echter onduidelijk over het moment waarop betaald moet worden en wat er eerst moet gebeuren. De verkoper van de caravan krijgt ongelijk en verliest het kort geding, en de tegeneis van onze cliënten wordt toegewezen: het beslag op de bankrekening wordt per direct opgeheven.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator