phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Woningeigenaar krijgt ruim € 20.000 schadevergoeding voor overlast

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

overlast

De rechtbank heeft een woningeigenaar die overlast ondervond van zijn buren een hoge schadevergoeding toegekend van € 23.628,55.

Uitwerpselen, rotte vis, frikadellen

Op 9 oktober 2013 oordeelde de rechtbank al dat de voor overlast zorgende buren onrechtmatig hebben gehandeld jegens de woningeigenaar. Zij hebben in een periode van ruim vier jaar regelmatig uitwerpselen, rotte vis, eieren, frikadellen en appels in de tuin van de woningeigenaar gegooid. De rechtbank is van mening dat dit een aantasting van het woongenot is, en daarmee een onrechtmatige handeling oplevert waarvoor de woningeigenaar recht heeft op schadevergoeding. Daarnaast moesten de buren een bedrag betalen als zij door zouden gaan met het gooien van afval, een zogenaamde dwangsom.

Reinigingskosten en psychologische hulp

In de uitspraak van 29 juni 2016 heeft de rechtbank zich gebogen over de schadevergoeding waar de woningeigenaar recht op heeft. Door de uitwerpselen die in de tuin terecht kwamen werd hij opgezadeld met reinigingskosten, waaronder de door hemzelf besteedde tijd aan schoonmaken, en kosten voor een psycholoog bestaande uit de eigen bijdrage. De rechtbank wijst deze schadevergoeding, zij het enigszins gematigd, toe.

Aantasting woongenot

Daarnaast wil de woningeigenaar een vergoeding omdat hij door het gedrag van de buren niet volledig van zijn huis en tuin heeft kunnen genieten. Zijn woongenot is aangetast. De schadevergoeding wordt gebaseerd op een percentage van de hypotheeklasten. Omdat de tuin 50% van de totale grond beslaat wordt een vergoeding van de helft van de hypotheeklasten door de rechtbank toegekend. Daarnaast wijst de rechtbank nog een vergoeding voor smartengeld toe.

Lees hier de volledige uitspraak. 

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator