phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Bedrijfsongevallen

De werkgever is aansprakelijk voor ongevallen die tijdens het uitoefenen van het werk gebeuren, tenzij de werkgever kan aantonen dat hij zijn zorgplicht is nagekomen.


Deel deze pagina

bedrijfsongevallen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook op het werk. Jaarlijks overkomt in Nederland 230.000 mensen (600 per dag) een bedrijfsongeval. Een bedrijfsongeval kan zich op allerlei manieren voordoen: een val van een grote hoogte, een shock door electriciteit of een ongeval in het verkeer. Zelfs voor het krijgen van een burn-out kan uw werkgever aansprakelijk zijn.  

Wanneer is mijn werkgever aansprakelijk?

De werkgever is aansprakelijk voor ongevallen die tijdens het uitoefenen van het werk gebeuren, tenzij de werkgever kan aantonen dat hij zijn zorgplicht is nagekomen. Dat betekent dat een werknemer niet hoeft aan te tonen wat er precies is gebeurd. Een groot voordeel voor de werknemer. De zorgplicht is een zogenaamde “open norm”, de verplichtingen van de werkgever verschillen per geval. Een advocaat kan toetsen of uw werkgever zijn zorgplicht is nagekomen.

Verkeersongevallen

Ook voor verkeersongevallen kan uw werkgever aansprakelijk zijn. Uw werkgever is verplicht om een verzekering af te sluiten voor verkeersongevallen die werknemers tijdens het werk kunnen overkomen. Als uw werkgever niet verzekerd is, zal hij zelf het bedrag aan u moeten betalen wat een verzekering anders aan u had betaald. Onder sommige omstandigheden kan uw werkgever zelfs aansprakelijk zijn voor ongevallen tijdens woon-werkverkeer. Denk bijvoorbeeld aan de situaties waarbij u uw collega ophaalt om naar een werklokatie te gaan.

Ongevallenverzekering

Naast deze vergoedingen is het mogelijk dat uw werkgever beschikt over een ongevallenverzekering waar u een beroep op kunt doen. Zelfs voor ongevallen die niets met uw werk te maken hebben. In sommige gevallen moet de uitkering van deze verzekering worden verrekend met een schadevergoeding, maar lang niet altijd.

Bent u bang voor de gevolgen van het aansprakelijk stellen van uw werkgever? Wij realiseren ons terdege dat het aansprakelijk stellen van een werkgever waar u in dienst bent niet gemakkelijk is. Vaak is uw werkgever echter verzekerd waardoor de zaak met de verzekeraar verder kan worden afgehandeld. U hoeft dan dus geen discussie met uw werkgever te voeren over de gevolgen van het ongeval.

Wilt u weten wat op wat voor schadevergoeding u recht heeft? Of wat er gebeurt nadat de verzekeraar de zaak in behandeling heeft genomen? Lees dan de volgende artikelen over schadevergoeding en het schaderegelingstraject.


Deel deze pagina