phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Medische fout

Uw arts moet iets fout hebben gedaan in plaats van dat er iets fout is gegaan. Voor complicaties kunt u uw arts namelijk niet aansprakelijk stellen, voor fouten wel.


Deel deze pagina

medische fout

Is er iets mis gegaan tijdens de operatie, bent u verkeerd of te laat gediagnosticeerd of heeft uw arts u verkeerd geadviseerd? In sommige gevallen is het mogelijk om de arts daarvoor aansprakelijk te stellen. Daarbij is van belang of uw arts heeft gehandeld zoals een “redelijk bekwaam en redelijk handelend beroepsbeoefenaar” zou hebben gedaan. Een medische fout wordt ook wel een “kunstfout” of een “beroepsfout” genoemd.

Wanneer is sprake van een beroepsfout van een arts?

Simpel gezegd komt het erop neer dat uw arts iets fout moet hebben gedaan in plaats van dat er iets fout is gegaan. Voor complicaties kunt u uw arts namelijk niet aansprakelijk stellen, voor fouten wel. Hoe komt u er nu achter of uw arts iets fout heeft gedaan? Om dat te beoordelen zal onderzocht moeten worden of uw arts volgens de geldende medische standaard heeft gehandeld.

Daarvoor kijken we bijvoorbeeld naar richtlijnen van de branchevereniging of handboeken. Een goede beoordeling daarvan kan eigenlijk alleen worden gedaan door een medisch adviseur die zelf goed op de hoogte is van alle regelgeving. Ons kantoor heeft een medisch adviseur die u daarin kan adviseren.

Haalbaarheidsonderzoek

Als de aansprakelijkheid erkend wordt, dan komen ook de kosten voor vergoeding in aanmerking. Vooraf is dit niet altijd in te schatten en daarom kan er een Medisch Haalbaarheidsonderzoek worden gedaan. Als u recht heeft op een toevoeging kunt u daarvoor een budget van de Raad voor Rechtsbijstand krijgen om dit te laten onderzoeken. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage.

Als de aansprakelijkheid erkend wordt, dan kunnen we starten met het schaderegelingstraject en het claimen van een schadevergoeding.

Onze specialist letselschade is mr Denise du Bois.


Deel deze pagina