phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


CFD-broker krijgt uitbrander wegens vertragen rechtszaak

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

In de vele rechtszaken die momenteel lopen tegen CFD-brokers uit Cyprus proberen de brokers de rechtszaken op allerlei manieren te vertragen. De Rechtbank Rotterdam haalt in een vonnis uit naar F1 Markets, ook wel bekend onder de naam Investous en voormalig sponsor van PSV. Investous is één van de brokers die in verband wordt gebracht met de beruchte nepadvertenties van bekende Nederlanders[1].

In deze zaak heeft de Rechtbank zich eerder bevoegd verklaard[2]. De procedure moet dus in Nederland worden behandeld. F1 Markets is niettemin een tegenprocedure gestart bij de rechtbank in Cyprus, die zich onbevoegd moet verklaren, omdat de rechter eerder heeft vastgesteld dat het gaat om een consumentenzaak. Vervolgens voert F1 Markets in de Nederlandse rechtszaak opnieuw aan dat de Rotterdamse rechter onbevoegd is, en vraagt zij de rechtbank de procedure stil te leggen in afwachting van het resultaat van de zaak in Cyprus. De rechtbank gaat hier niet in mee en wast F1 Markets stevig de oren: 

De rechtbank constateert dat F1 Markets tracht het debat over reeds door de rechtbank genomen beslissingen te heropenen door deze opnieuw aan de orde te stellen in dit incident. Ook constateert zij dat F1 Markets [persoon A] veel eerder al had kunnen dagvaarden in Cyprus en dan het verweer van litispendentie[3] eerder had kunnen voeren in deze procedure. De handelswijze van F1 Markets leidt dan ook tot onnodige vertraging en schuurt behoorlijk met de beginselen van een goede procesorde en het voorschrift van artikel 20, tweede lid, Rv [4], dat ook voor F1 Markets geldt“.

Vervolgens wordt F1 Markets voor een extra hoog bedrag in de proceskosten veroordeeld. F1 Markets moet de procedure in Nederland voortzetten.

Lees hier de uitspraak.

[1] zie een artikel in NRC Handelsblad van 5 juli 2019. 

[2] Rechtbank Rotterdam 26 augustus 2020, ECLI:NL:RBROT:2020:7815.

[3] litispendentie: het verweer dat het geschil reeds bij een andere rechter aanhangig is.

[4] “De rechter waakt tegen onredelijke vertraging van de procedure en treft, zo nodig, op verzoek van een partij of ambtshalve maatregelen. Partijen zijn tegenover elkaar verplicht onredelijke vertraging van de procedure te voorkomen”.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator