De eerste uitspraak over de schade die wordt veroorzaakt door aanbieders van CFD-producten die klanten lokken met nepadvertenties is bekend. De Rechtbank Limburg heeft zichzelf op 3 juni 2020 bevoegd verklaard om de zaak te behandelen. Dat betekent dat de gedupeerden niet naar Cyprus hoeven om te procederen.

Klik hier voor het vonnis

Consument

De aanbieder van de CFD-producten waarvan de waarde in korte tijd verdampte had in de kleine lettertjes van het contract gezet dat de rechter in Cyprus exclusief bevoegd is. De cliënte van ons kantoor had de zaak echter aangespannen bij de rechter in haar eigen woonplaats, Maastricht. Centraal in de zaak staat de vraag of de gedupeerde een beroep kan doen op een regel uit het Europese Brussel I-bis verdrag waarin staat dat een consument altijd bij zijn eigen rechter terecht kan. Ook als in de kleine lettertjes van het contract iets anders staat.

Professionele belegger?

De gedupeerde was gestart als retailbelegger, maar kreeg van de CFD-broker een “upgrade” naar een professioneel account. De broker betoogde dat de gedupeerde om die reden haar status van consument kwijt was geraakt en een professionele belegger was geworden, die wel naar de rechter in Cyprus moest. In onze ogen is dit een truc die in alle gevallen die nu bij de rechter liggen (waarin nog uitspraak moet worden gedaan) is toegepast. De vraag was dus of de rechter onze cliënte (werkzaam in het onderwijs en geen ondernemer) aan zou merken als een consument of als een professionele belegger (daar was wel voor getekend).

De uitspraak

Omdat de broker de bevoegdheid van de Nederlandse rechter ter discussie stelde, heeft de rechtbank hierover eerst uitspraak gedaan op 3 juni 2020. De Rechtbank Limburg beoordeelt de aard van de overeenkomst en komt tot de conclusie dat het gaat om een consumentenzaak. De rechtbank zet de zogenaamde “forumkeuzeclausule” in het contract opzij en verklaart zichzelf bevoegd. De procedure gaat nu verder in Nederland. De komende weken worden nog meer vonnissen over de bevoegdheid verwacht van andere rechtbanken in Nederland.

Ontwikkelingen

Deze week is ook bekend geworden dat de vergunning van deze broker in thuisland Cyprus door toezichthouder Cysec tijdelijk is ingetrokken wegens overtreding van allerlei regels. Dat is gebeurd op initiatief van de Britse toezichthouder FCA, die de Cysec onder druk heeft gezet om onder andere deze broker aan te pakken. De FCA heeft de broker verboden om nog langer in het Verenigd Koninkrijk actief te zijn.  In ons land heeft de AFM zijn waarschuwing aangescherpt; op de website gebruikt de AFM nu openlijk het woord “oplichting”. In berichten in buitenlandse media wordt gesuggereerd dat de CFD-aanbieders software van een bedrijf uit Israël gebruikt die functioneert als een soort geldoverhevelingsmachine.

gepubliceerd door Marius Hupkes