Loading...

CONTRACTS FOR DIFFERENCE | CFD-AANBIEDERS

Contracts for Difference ofwel CFD’s zijn zeer riskante beleggingsproducten. Ons kantoor is één van de weinige specialisten in internationale juridische procedures tegen CFD-aanbieders.

Hoe werven CFD-aanbieders hun klanten?

Als een potentiële klant een ervaren trader is en actief op zoek is naar CFD-aanbieders, dan zal hij meestal een CFD-aanbieder vinden door te zoeken op google. Maar er zijn ook CFD-aanbieders die op zoek zijn naar onervaren klanten die nog niet eerder in CFD’s hebben gehandeld. Tv-programma “Opgelicht” toonde aan dat hiervoor nepadvertenties met bekende Nederlanders worden gebruikt. Dat blijkt ook uit een publicatie van NRC Handelsblad. De Engelse toezichthouder FCA heeft in 2020 strenge sancties uitgevaardigd tegen CFD-aanbieders uit Cyprus die werven met “fake celebrity endorsements”. Op dit moment wordt ook geworven met nepadvertenties zonder bekende Nederlanders, die nog lastiger te herkennen zijn.

Omzeiling ESMA-verbod en AFM-besluit

De Europese toezichthouder ESMA en de Nederlandse toezichthouder AFM hebben strenge beperkingen opgelegd aan het soort CFD’s dat op de markt mag worden gebracht. De CFD-aanbieders proberen deze beperkingen te omzeilen door de klant een “professional account” aan te praten. De vraag is echter of dat mag. In de besluiten van de toezichthouders staat namelijk een anti-ontduikingsbepaling.

Tegenstrijdig belang

Veel startende CFD-beleggers denken dat CFD’s een soort aandelen zijn. Dat is niet zo. CFD’s zijn gokcontracten die worden afgesloten met de CFD-aanbieder als tegenpartij. Als de CFD-belegger winst maakt, maar de CFD-aanbieder verlies. Zo simpel is het. Het gevolg is dat de CFD-aanbieder er belang bij heeft dat de CFD-belegger verlies maakt. Veel mensen die aan CFD-beleggingen beginnen realiseren zich dat niet. Het tegengestelde belang tussen de klant en de CFD-aanbieder beïnvloedt de houding van de accountmanager tegenover de klant. Hij of zij kan de onervaren belegger makkelijk manipuleren en wel zo dat de beleggingen uiteindelijk verdampen. Daardoor gaan soms honderdduizenden euro’s aan ingelegde gelden in rook op. De houding van de accountmanagers kan een doorslaggevende rol spelen bij de juridische beoordeling. Een checklist van ongebruikelijk gedrag, waarmee u kunt inschatten of uw zaak kans maakt, vindt u hier.

Kun je in Nederland procederen tegen CFD-aanbieders uit het buitenland?

Ja, dat kan. De CFD-aanbieders zelf zeggen van niet: zij hebben in de “kleine lettertjes” opgenomen dat de rechter in hun vestigingsland (meestal Cyprus) exclusief bevoegd is. In 2020 zijn belangrijke doorbraken geboekt. Diverse Nederlandse rechtbanken hebben dit zogenaamde forumkeuzebeding terzijde geschoven en zichzelf bevoegd verklaard om de zaak te behandelen. Daarmee is een belangrijk verdedigingslinie van de CFD-aanbieders genomen. De gevolgen zijn groot: de CFD-aanbieders dachten dat zij onkwetsbaar waren omdat de gedupeerde beleggers in Cyprus zouden moeten procederen, maar dat is dus niet het geval.

Rechtshulp tegen CFD-aanbieders

Ons kantoor is één van de zeer weinige Nederlandse advocatenkantoren dat rechtsbijstand geeft tegen CFD-aanbieders. Op dit terrein komen ingewikkelde specialisaties bij elkaar, die andere advocatenkantoren niet in huis hebben. Er is expertise nodig op het gebied van (internationaal) consumentenrecht, internationaal privaatrecht, zorgplicht van banken en financiëel (toezicht)recht. Omdat we veel van dit soort zaken behandelen, kunnen we de rechtshulp tegen scherpe kosten aanbieden.

Meer informatie over Contracts of Difference | CFD-aanbieders

HET EERSTE GESPREK IS VRIJBLIJVEND

Bij ons kantoor is het eerste gesprek met een advocaat altijd vrijblijvend. Het is bijna altijd mogelijk om bij een kennismakingsgesprek een goede inschatting te maken van zowel de kans van slagen van uw zaak en van de kosten. We vragen nieuwe clienten om eerst hun rechtsvraag via een webformulier naar ons te mailen.