Loading...

BELEGGINGSFRAUDE & BOILERROOMS

Ons kantoor helpt particulieren die het slachtoffer zijn van beleggingsfraude, boilerrooms, piramidespelen en andere vormen van financieel bedrog en zwendel.

Piramidespel

Piramidespelen, ook wel  Ponzi-fraudes genoemd, zijn een veel voorkomende en klassieke vorm van oplichting. Zogenaamd succesvolle beleggers laten hoge rendementen zien aan hun deelnemers. In werkelijkheid worden deze rendementen en de teruggave van de inleg gefinancierd door nieuwe deelnemers. De fraudeur neemt intussen grote happen uit de taart voor zichzelf. Op een zeker moment stort het kaartenhuis in. Kenmerkend voor deze vormen van beleggingsfraude is dat de beleggers zich openlijk presenteren: het is duidelijk wie zij zijn.

Boillerrooms

Een boilerroom is een andere vorm van beleggingsfraude. Boilerrooms zijn nepbedrijven die maar kort bestaan. Zodra flink geld is verdiend verdwijnen de bedrijven weer. Medewerkers van een boilerroom benaderen beleggers, vaak telefonisch. Met mooie verhalen wordt bij de beleggers interesse gewekt in beleggingen in aandelen of financiële instrumenten. Boilerrooms kunnen zich vastbijten in een rijk slachtoffer. De fraude gaat vaak door tot de deelnemer doorheeft dat er iets niet klopt. Kenmerkend voor boilerrooms is geslotenheid. Als iemand zich voorstelt als Piet, zegt dat niets over zijn werkelijke identiteit.

Nepwebsites

Een bekende truc van boilerrooms is het aanbieden van een beleggingsaccount op een tijdelijke website. Via dit account kan de klant “beleggen”. De klant wordt met mooie rendementen verleid om de inleg telkens te verhogen. Om geen argwaan te wekken wordt ook aangeboden de inleg terug te betalen. Vaak wordt gesuggereerd dat het gaat om een vrijblijvend account of een testaccount, waarna de belegger later kan besluiten of hij wil bijstorten. De inleg is echter niet werkelijk belegd en de koersgrafieken zijn vals. Achter de schermen wordt de inleg weggesluisd. Na een tijdje wordt de website opgeheven. Opeens zijn de eerst zo vriendelijke medewerkers niet meer bereikbaar en worden e-mails niet meer beantwoord.

Sporen

Bij vrijwel alle varianten van beleggingsfraude laten de daders (onbewust) sporen na, vooral als via internet en via de officiële banken wordt gewerkt. Door jarenlange ervaring denken wij als een rechercheur over de zaak na en kunnen wij deze sporen volgen. Identificatie van de tegenpartij is essentieel bij oplichtingszaken: oplichters en fraudeurs zijn zeer bedreven in het gebruiken van valse identiteiten of het inzetten van bedrijfjes uit dubieuze landen.

Aangifte

Bij beleggingsfraude adviseren wij altijd aangifte te doen bij de politie. Beleggingsfraude is een ernstige en zeer professionele vorm van criminaliteit waarbij soms miljoenen worden verdiend. Het aanpakken van deze vorm van criminaliteit krijg niet altijd voldoende aandacht van politie en justitie. Dat komt door andere prioriteiten, gebrek aan kennis en inzicht over de werking van financiële markten en doordat de sporen vaak regelmatig het buitenland lopen: beleggingsfraude is meestal internationaal opgezet. Overigens zijn de daders vaak wel gewoon Nederlanders, die zich verschuilen achter buitenlandse postbusfirma’s, en gaat het hier dus om geraffineerde dwaalsporen die politie en justitie onterecht afschrikken.

Begeleiding bij aangifte

Een goed onderbouwde aangifte waarbij van tevoren speurwerk wordt gedaan helpt enorm en daar helpen wij graag bij. Dit verhoogt de kans dat politie en justitie de zaak inhoudelijk behandelen. Melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is ook een goed idee. Verder is de aangifte een belangrijke bouwsteen voor de civielrechtelijke vordering tegen de dader. In het ideale geval ontstaat een uitwisseling van informatie met justitie.

Civiele procedure

Justitie richt zich op opsporing en vervolging van de verdachten, als advocaat richten wij ons op de belangen van onze cliënt, het slachtoffer van de fraude. Dat belang is: het terugvorderen van het geld. De rechtszaak begint meestal met conservatoir beslag, ofwel het bevriezen van de rekeningen zodat het geld niet meer kan worden weggesluisd. Wij kunnen vele andere juridische instrumenten gebruiken tegen fraudeurs, zoals beslag op vastgoed, een gedwongen getuigenverhoor om meer te weten te komen, het aanvragen van faillissement, het opsporen van informatie bij banken, enzovoort. Deze acties worden in de regel niet genomen door politie en justitie maar zijn het werkterrein van een advocaat. Daar zijn wel uitzonderingen op – bij grootschalige zwendel kan ook justitie beslag leggen en criminele vermogens afnemen – maar dan is niet zeker dat dit geld bij de gedupeerden terecht komt. Slachtoffers van fraude en oplichting doen er verstandig aan hun eigen koers te varen  en zelf een advocaat in te schakelen om de mogelijkheden te onderzoeken.

Andere vormen van financiële fraude

Er zijn vele andere vormen van financiële fraude en bedrog. Vaak met gebruik van moderne technologie, apps en websites. Zo hebben we zaken behandeld waarbij criminelen nep-apps van banken gebruiken die een exacte kopie zijn van de bekende en veelgebruikte apps van de grote banken. Met deze fake-apps wordt de suggestie gewekt dat per bank een betaling is gedaan voor de aankoop van een duur consumptiegoed (bijvoorbeeld een auto) waarna deze door de verkoper wordt geleverd. In werkelijkheid is de app een lege huls. De verkoper blijft zitten met een vordering op de crimineel, die hij maar moet zien te vinden. Ook in dit soort zaken hebben we cliënten met succes kunnen helpen.

Onze specialist:

Marius Hupkes

Meer informatie over Beleggingsfraude en boilerrooms

HET EERSTE GESPREK IS VRIJBLIJVEND

Bij ons kantoor is het eerste gesprek met een advocaat altijd vrijblijvend. Het is bijna altijd mogelijk om bij een kennismakingsgesprek een goede inschatting te maken van zowel de kans van slagen van uw zaak en van de kosten. We vragen nieuwe clienten om eerst hun rechtsvraag via een webformulier naar ons te mailen.