phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Salaris vorderen

Ons kantoor heeft zich ontwikkeld tot superspecialist voor het invorderen van achterstallig salaris. Wij werken voor werknemers en voor vakbonden.


Deel deze pagina

salaris vorderen

Ons kantoor is met recht superspecialist op het terrein van het invorderen van achterstallig salaris.

Onze speciale website

Voor de financiële crisis uitbrak, in 2006, hebben we achterstalligsalaris.nl gelanceerd, de opvolger van salarisachterstand.nl. Via deze site kunnen werknemers die salaris tegoed hebben van hun werkgever voorbeeldbrieven downloaden. Ook staat op de site een test waarmee werknemers zelf hun “diagnose” kunnen stellen.

Procedure bij de kantonrechter

Als de voorbeeldbrieven niet helpen dan zit er vaak niets anders op dan het opstarten van een procedure bij de kantonrechter. Daar kom je meestal op uit als de werkgever het salaris wel kan, maar niet wil betalen. Ook moet je deze procedure voeren als bijzondere omstandigheden een rol spelen, zoals een conflict over ziekte, (vermeend) ontslag en andere gevallen waarin de werkgever meent dat hij geen verplichtingen heeft. De rechter moet daar dan eerst over oordelen.

Aanvraag faillissement

In gevallen waarin de werkgever misschien wel wil, maar niet kan betalen – omdat hij geen geld heeft – raden we een andere procedure aan, te weten een faillissementsaanvraag bij de insolventie-afdeling van de rechtbank. Vaak doen we dat voor meerdere werknemers tegelijk die zo de kosten kunnen delen. Als de werkgever toch nog betaalt, dan is het doel om het achterstallige salaris te incasseren gehaald, en wordt de faillissementsaanvraag meestal ingetrokken.

Loongarantieregeling UWV

Als het faillissement wordt uitgesproken omdat er echt geen geld meer is, dan hebben de werknemers recht op een WW-uitkering en ook op een aanvullende uitkering wegens betalingsonmacht, die ook wel de “faillissementsuitkering” wordt genoemd. Het uwv keert 100 % van het achterstallige salaris uit met terugwerkende kracht over 13 weken. Deze regeling is erg gunstig voor werknemers. Het betekent dat een faillissementsaanvraag, hoe triest het faillissement ook is, altijd een positief financieel effect heeft.

Snelheid van handelen

Alleen werknemers krijgen de faillissementsuitkering. Andere schuldeisers van de werkgever hebben zo’n voordeel niet. Daarom vragen zij niet zo snel een faillissement aan. Voor werknemers geldt dat zij maximaal 6 weken salarisachterstand moeten accepteren. De reden hiervan is dat de procedure 3 tot 5 weken duurt. Op zichzelf is dat snel voor een rechtszaak, maar deze “doorlooptijd” gaat wel van de 13 weken-periode af. Alleen advocaten kunnen en mogen een faillissement aanvragen; andere rechtshulpverleners kunnen dat niet. Maak dus zo snel mogelijk een afspraak als u werknemer bent en uw werkgever uw salaris niet betaalt.

Onze specialisten:

Diederik Ruys                Leonie Keet                 

Meer weten over het onderwerp arbeidsrecht?

Klik hier voor alle artikelen. 

 


Deel deze pagina