phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Afab is aansprakelijk voor fout advies

/

Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  

Instantie: Rechtbank Utrecht

Datum uitspraak: 01-09-2010
Datum publicatie: 02-09-2010
Zaaknummer: 272636 / HA ZA 09-1935

Rechtsgebied: Civiel recht

Inhoudsindicatie
Afab heeft geen “redelijk vakbekwaam” advies gegeven aan onze cliënten. De rechtbank geeft verder een belangrijke overweging over de wijze waarop de schade in dit soort gevallen moet worden berekend.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Sommige consumenten hebben niet alleen een aandelenleasecontract afgesloten, maar ook een lening. En het komt ook voor dat deze lening is gebruikt om rente op aandelenleasecontracten vooruit te betalen. Er ontstaat dan een dubbele hefboom, en deze productcombinatie is nog veel riskanter dan een los aandelenleasecontract. De consument blijft aan het einde van de looptijd niet alleen zitten met een krediet waarop niets is afgelost, er is ook nog een restschuld op het aandelenleasecontract. En dat terwijl de bedoeling van dat contract nu juist was om het krediet af te lossen.

Tussenpersonen hebben een belangrijke rol bij het adviseren van dit soort productcombinaties. De op één na grootste tussenpersoon in ons land is Afab. In deze rechtszaak hebben wij Afab voor onze cliënten aansprakelijk gesteld voor het foute advies. Afab is het daar niet mee eens. Zij zijn van mening dat zij alleen maar doorgeefluik zijn voor de betreffende bank, Defam. Wij voelden er echter niets voor tegen de bank te procederen, want het ligt voor de hand dat Defam met de beschuldigende vinger naar Afab zal wijzen, die de combinatie heeft geadviseerd. Als financiële producten via tussenpersonen worden verkocht, is er meestal geen direct contact tussen de bank en de consument.

De rechter neemt onze stellingen over. Afab is als tussenpersoon aansprakelijk voor het foute advies. Afab heeft geen “redelijk vakbekwaam” advies gegeven aan onze cliënten. De rechtbank geeft verder een belangrijke overweging over de wijze waarop de schade in dit soort gevallen moet worden berekend. In een drietal procedures tegen Dexia heeft de Hoge Raad op 5 juni 2009 belangrijke uitspraken gedaan (kenmerk: BH2811, BH2815 en BH2822). De rechtbank baseert zich op de uitgangspunten van deze rechtspraak.

update:

Deze uitspraak is gepubliceerd het juridische vaktijdschrift “rechtspraak financiëel recht”, RF 2010/98.

 


Deel deze pagina
  •  
  •  
  •  
separator