phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Contracten

Wij geloven niet in ellenlange contracten. Zeker niet voor MKB-bedrijven.


Deel deze pagina

|

work4

De basis van zaken doen, is vertrouwen. Toch worden veel zaken gedaan, zonder dat er iets op papier komt. Dan kan later blijken dat u uw zaken niet op orde heeft. Soms – laten we hopen, bijna nooit – komt het er op aan, omdat de relatie stukloopt. En dan kunt u beter terugvallen op een goed contract.

Bewijsmiddel

In het Nederlandse recht zijn mondelinge afspraken net zo geldig als schriftelijke afspraken. Waarom dan toch een contract maken? Een contract bewijst wat er is afgesproken en kan een procedure voorkomen. Als er toch een procedure ontstaat, dan brengt het contract de juiste focus. Anders verdwaal je hopeloos tijdens het proces, bijvoorbeeld omdat bepaalde afspraken worden ontkend. De procedure strandt dan voor de zaak goed en wel begonnen is, of gaat gewoon de verkeerde kant uit. Als er slechte of helemaal geen contracten zijn, dan gaat een proces vaak over hele andere dingen, dan waar het over zou moeten gaan.

Hulpmiddel bij onderhandelingen

Als u een advocaat vraagt om een contract te maken, zult u merken dat er nog iets anders gebeurt. U bent de ondernemer, en u ziet de kansen. Uw advocaat bemoeit zich daar niet mee, maar hij kijkt wel vooruit naar de eventuele risico’s. Zo zijn de rollen verdeeld, en daarvoor moet u uw advocaat ook weten te gebruiken. Het is altijd verstandig de risico’s onder ogen te zien en bespreekbaar te maken met uw onderhandelingspartner, bijvoorbeeld via het concept contract. Dit verbetert de kwaliteit van het onderhandelingsproces. Er komt gewoon een betere deal.

Een contract moet simpel zijn

Wij geloven niet in ellenlange contracten. Zeker niet voor MKB-bedrijven. Als het contract vele pagina’s lang is, dan lijkt het er op dat er meer wantrouwen is, dan vertrouwen. Al zijn er uitzonderingen. Als u zaken doet met Engelsen of Amerikanen dan moet alles tot in de puntjes worden geregeld: de rechtscultuur is daar anders.

Algemene voorwaarden

Niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kleine bedrijven en zzp’ers zijn algemene voorwaarden onmisbaar. Een advocaat is de specialist om algemene voorwaarden op maat te maken. Het gaat er namelijk om de positie van uw bedrijf te versterken, voor het geval het nodig is. En als het er een keer op aankomt, dan kan het van levensbelang zijn, wat er in de voorwaarden staat. Zomaar algemene voorwaarden van een ander bedrijf overnemen, werkt niet. Algemene voorwaarden zijn altijd maatwerk. Een voorbeeld. Als het voor uw klanten belangrijk is dat u op tijd levert, dan zit daar een risico in. Natuurlijk probeert u altijd op tijd te leveren. Maar lukt het een keer niet, dan kunt u via algemene voorwaarden regelen dat een opgegeven levertijd niet bindend is. Dat kan behoorlijk schelen.

 


Deel deze pagina