phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Samenwerking

Bij het geven van advies over zakelijke samenwerkingsverbanden houden wij rekening met alle aspecten: wettelijke beperkingen en mogelijkheden, toe- en uittreding van partners, besluitvorming, enzovoort.


Deel deze pagina

bpost3

Als partijen een zakelijke samenwerking willen aangaan, dan biedt de wet nogal wat keuzemogelijkheden. Een BV oprichten? Een vennootschap onder firma? Wist u dat een stichting geen leden of aandelen heeft en in sommige gevallen een hele slimme ondernemingsvorm is? En de coöperatie is geen ouderwetse samenwerkingsvorm maar juist heel modern. Bij het geven van advies over zakelijke samenwerkingsverbanden houden wij rekening met alle aspecten: wettelijke beperkingen en mogelijkheden, toe- en uittreding van partners, besluitvorming, enzovoort.

Beëindigen samenwerking

Ons kantoor heeft een ruime ervaring met geschillen die te maken hebben met het beëindigen van samenwerking tussen ondernemers en beroepsbeoefenaars. Als een cliënt ons vraagt te helpen met het beëindigen van een samenwerking, dan moet eerst in kaart worden gebracht hoe de samenwerking er uit ziet, en wat de afspraken zijn. Stel, de samenwerking is essentieel voor de broodwinning van beide partijen. Dan kan er nogal wat schade ontstaan. Toch moet ook een langlopende samenwerking tussentijds kunnen eindigen, als de partijen niet meer samen door één deur kunnen.

Opzeggen samenwerking

Een lang lopende samenwerking opzeggen is een kwestie van maatwerk. Op welke wijze kan de schade worden beperkt? Zijn er gemeenschappelijke klanten en wat gebeurt daarmee? Wie gaat verder in het kantoor of in de praktijkruimte? Bij al deze stappen moet worden ingeschat hoe de rechter tegen de zaak aankijkt, als de andere partij schadevergoeding vraagt. Wij hebben ruime proceservaring in huis over het ontvlechten van samenwerkingsverbanden. Die kennis is nuttig om een beëindiging van een samenwerking te begeleiden, als het even kan zonder rechtszaak.

Zakelijke mediation of procederen?

Als er echt een zwaar geschil is tussen zakenpartners dan kan een procedure nodig zijn. Die gaat vaak eerst over macht en zeggenschap, de eerste fase van de ontvlechting. Daarna volgt nog een strijd over schade en verlies. Met dit soort procedures hebben we ruime ervaring. Maar dit soort procedures kosten wel veel energie en kunnen lang duren. Een goede reden om aan zakelijke mediation te denken.

 


Deel deze pagina