Ons kantoor heeft meldingen ontvangen van beleggingsfraude via een website met de naam Fibonacci-trade.com.

Een nieuwe vorm van beleggingsfraude

Fibonacci-trade is een boilerroom, die nepbeleggingen verkoopt. Stortingen van inleg worden niet echt omgezet in beleggingen; de website suggereert dat wel wordt belegd, maar dat is fake.

Cryptowallets

Gedupeerden van Fibonacci-trade worden gestimuleerd om een account te openen bij een exchange voor cryptovaluta bij bedrijven als Coinbase, Kraken, Binance, Crypto.com of Bitpanda. Daarin wordt geld gestort waarmee cryptovaluta worden aangekocht, waaronder bitcoins.

Nepbeleggingen

De gedupeerden wordt wijs gemaakt dat van de aangekochte cryptovaluta beleggingen worden gekocht, maar dat is niet het geval. De inleg wordt via de cryptovaluta weggeboekt naar andere accounts en is weg.

Schermdeling

Fibonacci-trade maakt gebruik van “screensharingssoftware” om het wachtwoord van de cryptowallet te weten te komen. De gedupeerden zijn zich daar niet van bewust en realiseren zich niet dat hun inleg in de wallet vanaf de eerste storting kan worden weggeboekt. De schade kan hoog oplopen. De meest gebruikte software is Anydesk. Ook Screenleap en Teamviewer komen voor. Anydesk waarschuwt voor deze vorm van misbruik.

Juridische mogelijkheden

Aangezien Fibonacci-trade bedrijf juridisch gezien niet bestaat en niet vindbaar is, en ook niet duidelijk is wie er achter zit, is het niet mogelijk Fibonacci-trade via de rechter aan te pakken. Maar er is wel een andere optie voor de gedupeerden. Via blockchainanalyse kan het eindstation van gestolen cryptovaluta worden vastgesteld. Daarna zijn in bepaalde gevallen juridische acties mogelijk. Neem contact op als u meer wilt weten.