Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

ondernemers

Tijdens de vakantie failliet verklaard, wat nu?

In Nederland kun je vrij makkelijk failliet worden verklaard. Bijvoorbeeld als je een paar weken op vakantie bent of als je "je kop in het zand" steekt. Gelukkig is daar nog wel iets tegen te doen. Je kunt binnen 14 dagen verzet aantekenen. In dit blog beschrijven we hoe deze procedure werkt en waar je rekening mee moet houden.

2024-03-07T16:13:17+01:0029 juli 2020|Faillissementen|

Hoe vraag je compensatie voor de transitievergoeding aan?

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die ze moeten betaling bij de beeindiging van het arbeidscontract met langdurig zieke werknemers. Het is de bedoeling dat op die manier een einde komt aan de "slapende dienstverbanden" waarbij de werkgever het ontslag voor zich uitschuift om aan de transitievergoeding te ontkomen.

2021-10-15T14:30:31+01:0024 april 2020|Ontslag|

Waar staat de aandeelhouder in het faillissement?

Matthijs de Jong legt uit wat het effect is van een aandeelhouderslening. Met zo'n lening kan een aandeelhouder een bedrijf financieren en op gelijke voet komen met andere schuldeisers als het bedrijf failliet gaat. Het is zelfs mogelijk om sterker te staan door zekerheden te bedingen die andere schuldeisers niet hebben, maar de curator kan dat soms terugdraaien.

2021-10-26T17:11:32+01:0029 januari 2019|Faillissementen|

Pand afgebrand, verzekering betaalt niet uit – wat nu?

Het komt geregeld voor dat verzekeraars weigeren om schade als gevolg van brand te vergoeden. Dat overkwam ook een eigenaar van een pand dat werd gebruik als pension. De verzekeraar vond dat dat niet onder de omschrijving van de dekking in de polis valt. Maar de rechter wijst deze redenering af en veroordeelt de verzekeraar om de brandschade uit te keren.

2021-10-26T17:54:32+01:006 november 2018|Tips|

Een bank heeft ook zorgplicht bij een derdenhypotheek

Banken kunnen zekerheid krijgen op een pand van een ander dan de kredietnemer. Deze derde gaat dan risico lopen op verkoop of executie van zijn pand als de kredietnemer de bank niet kan terugbetalen. De vraag in dat soort gevallen is of deze derde, die zo zijn huis kan verliezen, goed door de bank is voorgelicht over de risico's, en wat de gevolgen zijn als de bank geen goede uitleg heeft gegeven.

2021-10-27T17:00:13+01:0018 mei 2018|Zorgplicht banken|

Hoe kom je van beslag op een bankrekening af?

Beslag op een bankrekening is knap hinderlijk voor degene die het treft. Dat geldt zeker als de bank het hele saldo van de rekening apart zet, terwijl de inzet van de rechtsstrijd lager is dan het saldo. Wat is een snelle oplossing om de bankrekening vrij te krijgen? In de rechtspraktijk wordt veel gewerkt met het storten van zekerheid op een derdenrekening van een advocaat. Deze garantie is gelijkwaardig aan beslag.

Wat is indeplaatsstelling?

Indeplaatsstelling is een belangrijk begrip uit het Nederlandse bedrijfsruimte-huurrecht. Een huurder mag zijn onderneming verkopen en kan de verhuurder zonodig dwingen om de nieuwe eigenaar van het bedrijf als huurder in het pand te accepteren op dezelfde voorwaarden. Zo kan een zaak in zijn geheel, met inbegrip van de positie van huurder, worden verkocht.

2024-03-07T22:32:20+01:0028 maart 2018|Terminologie|

Wat is een kleinhandelsbedrijf?

Een kleinhandelsbedrijf is een belangrijk wettelijk begrip uit het Nederlandse huurrecht voor bedrijfsruimte. De term geeft een definitie van ondernemingen die in aanmerking komen voor een bijzondere vorm van huurbescherming. Bij dit type huurder is opzegging van de huurovereenkomst door de verhuurder lastiger dan bij andersoortige bedrijven.

2023-02-14T18:07:12+01:0026 maart 2018|Terminologie|

Pas op met VoF: voor je het weet aansprakelijk voor je frauderende vennoot!

Het is niet de bedoeling u de stuipen op het lijf te jagen met deze onheilspellende titel. Maar het dringende advies luidt wel: denk heel goed na voordat u een VoF opricht. Of liever: met wie u een VoF aangaat. Er bestaat een groot risico op aansprakelijkheid, als je vennoot schade veroorzaakt bij een derde. Het enige dat daarvoor nodig is, is dat het een handeling is geweest die normaal gesproken door de VoF wordt verricht.

Ga naar de bovenkant