Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

UWV

Ziek zijn als werknemer, wat nu?

Wanneer is een werknemer ziek? Er zijn verschillende aspecten waar je naar moet kijken om te bepalen of een werknemer ziek is of niet. En als een werknemer ziek is, heeft de werknemer dan verplichtingen? En heeft een werkgever verplichtingen? In dit blog lees je over ziekte bij werknemers en de verplichtingen die daaruit voortvloeien vanuit zowel de werknemer als de werkgever.  Ziek volgens de wet Als er wordt gesproken van een zieke werknemer, dan gaat [...]

2024-03-07T22:20:34+01:0010 april 2022|Divers|

Vaststellingsovereenkomst aangeboden wegens reorganisatie. Wat nu?

Vanwege de coronacrisis verkeren sommige bedrijven helaas in financiëel zwaar weer. Dit kan een reorganisatie tot gevolg hebben. Werkgevers bieden in dat geval regelmatig aan hun werknemers een vaststellingovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) aan, waarin zij de voorwaarden van het gewenste ontslag vastleggen, om op deze manier de arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen. In dit blog leest u meer over de vaststellingsovereenkomst en een reorganisatie. Wat is een vaststellingsovereenkomst? Uit een eerder geschreven blog van mr. [...]

2022-01-27T18:46:58+01:0026 februari 2021|Ontslag|

Hoe vraag je compensatie voor de transitievergoeding aan?

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die ze moeten betaling bij de beeindiging van het arbeidscontract met langdurig zieke werknemers. Het is de bedoeling dat op die manier een einde komt aan de "slapende dienstverbanden" waarbij de werkgever het ontslag voor zich uitschuift om aan de transitievergoeding te ontkomen.

2021-10-15T14:30:31+01:0024 april 2020|Ontslag|

Beroep sector bestuursrecht

Tegen besluiten van de gemeente en andere overheidsinstellingen zoals het UWV kan bezwaar worden gemaakt bij het betreffende bestuursorgaan. Tegen besluiten van de gemeente en andere overheidsinstellingen zoals het UWV kan bezwaar worden gemaakt bij het betreffende bestuursorgaan. Daarna kan beroep in worden gesteld bij de afdeling bestuursrecht van de rechtbank. Het bestuursrecht Het begrip bestuursrecht is een verzamelbegrip. Hieronder vallen zeer uiteenlopende wetten die te maken hebben met de uitvoering van wetgeving door de [...]

2022-01-27T18:57:59+01:0012 april 2019|Tips|

Het slapend dienstverband en de compensatieregeling

Werkgevers laten een dienstverband soms slapend voortbestaan, ook al is een werknemer meer dan 2 jaar ziek. Zo ontlopen deze werkgevers de transitievergoeding, die ook verplicht is als de werknemer na 2 jaar ziekte uit dienst gaat. Er komt nu een compensatieregeling. Met deze regeling probeert de regering een einde maken aan de slapende dienstverbanden.

2021-10-29T12:56:17+01:0011 april 2019|Ontslag, Salaris vorderen|

Hoe kom je aan je salaris als je werkgever door UWV verplicht is langer loon door te betalen?

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever maximaal 2 jaar het salaris betalen. Als de werknemer na 2 jaar nog steeds ziek is, kan de werknemer een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) aanvragen bij UWV. Soms neemt het UWV deze aanvraag nog niet in behandeling omdat de werkgever niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. UWV besluit dan dat de loondoorbetalingsverplichting wordt verlengd. Wat moet een werknemer dan doen? Hoe zorg je er voor dat je je salaris alsnog ontvangt?

2022-08-11T17:08:50+01:0022 augustus 2017|Ontslag, Salaris vorderen|

Wat moet een werknemer doen als hij geen salaris ontvangt?

Als een werknemer geen salaris ontvangt, moet hij in actie komen en een loonvordering instellen. Afwachten is geen optie. Je kunt de zaak op twee verschillende manieren aanpakken. Als de werkgever niet wil betalen dan volgt meestal een kort geding bij de kantonrechter. Als de werkgever niet kan betalen dan moet het faillissement worden aangevraagd. Bij faillissement ontvangen de werknemers hun achterstallige salaris via het UWV. Dat wordt de faillissementsuitkering of loongarantieregeling genoemd.

2021-10-29T12:55:06+01:0012 april 2017|Faillissementen, Salaris vorderen, Tips|

Alle informatie over de faillissementsuitkering voor werknemers

De wettelijke regeling gaat er van uit dat de werknemer recht heeft op de “loongarantieregeling” als de werkgever betalingsonmacht heeft. Bij een faillissement dat op verzoek van de werknemers wordt uitgesproken is dat automatisch het geval. Heel soms is er ook betalingsonmacht zonder faillissement. Bijvoorbeeld bij een in het buitenland gevestigd bedrijf of bij het ontbreken van steunvorderingen. Maar het UWV wil in elk geval wel dat de werknemers actie ondernemen om hun salarisvordering te incasseren. Dat zal bijna altijd via een advocaat moeten. Alleen een advocaat heeft de wettelijke bevoegdheden die nodig zijn om zonder verlies van tijd de zaak tot een goed einde te brengen.

2022-08-05T16:38:06+01:0010 december 2015|Faillissementen, Salaris vorderen|

Tweede WSNP-verzoek is niet mogelijk hangende faillissementsaanvraag

Bij het invoeren van de WSNP wilde de wetgever natuurlijke personen zo veel mogelijk toeleiden naar de WSNP in plaats van failliet laten gaan. De wetgever zag echter over het hoofd dat dit nadelig is voor werknemers die geen salaris krijgen. Toelating tot de WSNP lukt soms niet, en gedurende deze tijd wordt de faillissementsprocedure aangehouden. De werknemers zitten al die tijd in een soort “niemandsland”. Ze krijgen geen ontslag, en ook geen uitkering. Ze moeten maar afwachten of het de werkgever lukt in de WSNP te komen.

2021-11-01T17:28:23+01:002 april 2015|Faillissementen, Schuldsanering, Uitspraken|
Ga naar de bovenkant