Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

Ontslag

Het claimen van de transitievergoeding na het einde van het dienstverband

Bent u ontslagen of wordt uw contract niet meer verlengd? Dan heeft u in beginsel recht op een transitievergoeding (ook wel ontslagvergoeding genoemd). Een transitievergoeding is een financiële compensatie, die de werkgever dient te betalen als hij uw contract niet meer verlengt of u ontslaat. Indien u zelf ontslag neemt, heeft u in beginsel geen recht op een transitievergoeding, tenzij er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen/nalaten van de werkgever. De hoogte van de transitievergoeding [...]

2024-03-07T22:21:24+01:0020 maart 2022|Ontslag, Salaris vorderen|

Vaststellingsovereenkomst aangeboden wegens reorganisatie. Wat nu?

Vanwege de coronacrisis verkeren sommige bedrijven helaas in financiëel zwaar weer. Dit kan een reorganisatie tot gevolg hebben. Werkgevers bieden in dat geval regelmatig aan hun werknemers een vaststellingovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) aan, waarin zij de voorwaarden van het gewenste ontslag vastleggen, om op deze manier de arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen. In dit blog leest u meer over de vaststellingsovereenkomst en een reorganisatie. Wat is een vaststellingsovereenkomst? Uit een eerder geschreven blog van mr. [...]

2022-01-27T18:46:58+01:0026 februari 2021|Ontslag|

Hoe vraag je compensatie voor de transitievergoeding aan?

Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers compensatie aanvragen voor de transitievergoeding die ze moeten betaling bij de beeindiging van het arbeidscontract met langdurig zieke werknemers. Het is de bedoeling dat op die manier een einde komt aan de "slapende dienstverbanden" waarbij de werkgever het ontslag voor zich uitschuift om aan de transitievergoeding te ontkomen.

2021-10-15T14:30:31+01:0024 april 2020|Ontslag|

Het slapend dienstverband en de compensatieregeling

Werkgevers laten een dienstverband soms slapend voortbestaan, ook al is een werknemer meer dan 2 jaar ziek. Zo ontlopen deze werkgevers de transitievergoeding, die ook verplicht is als de werknemer na 2 jaar ziekte uit dienst gaat. Er komt nu een compensatieregeling. Met deze regeling probeert de regering een einde maken aan de slapende dienstverbanden.

2021-10-29T12:56:17+01:0011 april 2019|Ontslag, Salaris vorderen|

Procederen bij de kantonrechter

Bij de kantonrechter is het mogelijk om te procederen zonder advocaat. De kantonrechter is laagdrempelig. Bij de kantonrechter is het mogelijk om te procederen zonder advocaat. Je mag zelf een zaak starten of zelf verweer voeren, en je mag ook gebruik maken van de diensten van een jurist die geen advocaat is. Procesvertegenwoordiging Een rechtshulpverlener in een kantonzaak wordt “gemachtigde” genoemd. Gemachtigden die geen advocaat zijn moeten met een schriftelijke volmacht aantonen dat zij hun [...]

2024-03-07T22:29:31+01:0024 maart 2019|Ontslag, Tips|

Hoe kom je aan je salaris als je werkgever door UWV verplicht is langer loon door te betalen?

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever maximaal 2 jaar het salaris betalen. Als de werknemer na 2 jaar nog steeds ziek is, kan de werknemer een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) aanvragen bij UWV. Soms neemt het UWV deze aanvraag nog niet in behandeling omdat de werkgever niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. UWV besluit dan dat de loondoorbetalingsverplichting wordt verlengd. Wat moet een werknemer dan doen? Hoe zorg je er voor dat je je salaris alsnog ontvangt?

2022-08-11T17:08:50+01:0022 augustus 2017|Ontslag, Salaris vorderen|

Minder snel ontbinding wegens verstoorde arbeidsverhouding

Als een werkgever ontslag van een werknemer wil kan hij ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken bij de kantonrechter. Sinds de invoering van de nieuwe arbeidswetgeving (WWZ) zijn de regels aangescherpt. De gronden (redenen) moeten voldragen zijn; het is niet meer zo dat de werkgever meerdere redenen kan aanvoeren die samen opgeteld voldoende zijn. Bovendien gelden voor de gronden aparte eisen. De werkgever in deze zaak was in een voorafgaande procedure veroordeeld om loon te betalen. Door te stoppen met de salarisbetaling was de arbeidsverhouding verstoord geraakt, maar omdat de werkgever daar zelf de hand in heeft gehad, leidt de verstoorde arbeidsverhouding niet tot ontbinding. Verder moet disfuctioneren worden bewezen, bijvoorbeeld door een functioneringsverslag, en moet de werkgever de werknemer kans op verbetering bieden (verbetertraject).

2021-10-29T12:57:56+01:0014 februari 2017|Ontslag, Salaris vorderen, Uitspraken|

Ontslag: de winnaars (en verliezers) van de WWZ

De WWZ heeft een einde gemaakt aan het tijdperk van de riante "gouden handdrukken", geparkeerd in stamrecht-BV's. Voor de invoering konden jobhoppende managers dubbele jaarsalarissen bij elkaar harken bij ontslag. Grote bedrijven hebben voordeel bij het beperken van de ontslagvergoedingen bij reorganisatie: zij kunnen tegen lagere kosten saneren bij economische tegenwind. De ontslagvergoeding nieuwe stijl, de transitievergoeding, is lager en gekoppeld aan een maximumbedrag. Een kleine nuance. Individueel ontslag (bijvoorbeeld bij een verstoorde arbeidsverhouding) is lastiger geworden. En sommige oude regelingen pruttelen nog door.

2021-10-29T12:54:26+01:001 juli 2016|Ontslag, Salaris vorderen|
Ga naar de bovenkant