internationaal privaatrecht (ipr)

Tegenprocedures CFD-brokers gestrand

Een tegenoffensief van de aanbieders van CFD-producten is tot staan gebracht. De rechter in Cyprus weigert toestemming om Nederlandse consumenten voor de rechter te dagen. Nepadvertenties Het gaat om aanbieders van contracts for difference (CFD's) uit Cyprus die deze beleggingsproducten verkopen via nepadvertenties over bitcoins en bekende mensen. Vorig jaar hebben meerdere Nederlandse rechtbanken zich bevoegd verklaard om zaken tegen deze partijen te behandelen. De inzet is inmiddels ruim € 8.000.000. Welke rechter? De CFD-brokers [...]

Golf uitspraken bevoegdheid CFD-traders Cyprus

Er lopen momenteel tientallen rechtszaken tegen CFD-brokers uit Cyprus. Deze "contracts for difference" zijn erg riskante beleggingsproducten. Vaak verdampt de inleg in korte tijd. De CFD-bedrijven voeren aan dat de rechtszaken alleen in Cyprus kunnen worden gevoerd. Meerdere rechtbanken hebben dit verweer afgewezen en zichzelf bevoegd verklaard. Dat is gebaseerd op art. 17-19 van de Brussel I bis verordening. Deze bepalingen geven bescherming aan consumenten.

Ontwikkelingen in de rechtszaken tegen de CFD-brokers uit Cyprus

Bij verschillende Nederlandse rechtbanken lopen rechtszaken tegen verkopers van CFD's (contracts for difference) uit Cyprus. Gedupeerden zijn veel geld kwijt, met uitschieters tot 800.000 euro. De meeste gedupeerden vertellen bij de CFD-brokers terecht te zijn gekomen via een nepadvertentie met een bekende Nederlander. Wat zijn de ontwikkelingen in deze rechtszaken?

Wat betekent forumkeuze?

Een forumkeuzebeding is een veel voorkomende contractuele bepaling in overeenkomsten. Via een forumkeuze leggen de contractspartijen vantevoren vaste welke rechter bevoegd is de rechtszaak te behandelen als een juridisch geschil ontstaat.

2023-02-14T20:41:51+01:004 april 2018|Terminologie|

Kun je het faillissement van een “Limited” aanvragen in Nederland?

Nederlandse ondernemers kunnen een buitenlandse rechtspersoon zoals de Engelse "Limited" (Ltd.) oprichten waarmee ze alleen actief zijn in Nederland. Het gaat soms om ondernemers met een fraude- of faillissementsverleden, die -niet voor de eerste keer- niet aan hun verplichtingen doen. Wat nu als je geld tegoed hebt van zo'n limited en het bedrijf betaalt niet? Kun je dan bij de Nederlandse rechter terecht om faillissement aan te vragen of moet je een dure procedure in het buitenland voeren?

Wat is de EU-insolventieverordening eigenlijk?

Sinds 1 mei 2002 is de Europese Insolventieverordening van kracht. Deze Europese regels geven belangrijke regels voor faillissementsprocedures, die je niet zult terugvinden in de Nederlandse faillissementswet. Om het faillissementsrecht te begrijpen, moet je dus ook op de hoogte zijn van de EU-insolventieverordening. Wat zijn de belangrijkste punten van deze verordening? De Insolventieverordening is niet alleen van belang tijdens de faillissementsaanvraag. De curator in de hoofdprocedure (het faillissement dat loopt in het land waar het centrum van voornaamste belangen ligt) mag in Europese landen waar andere vestigingen of bezittingen liggen een nevenprocedure openen. De curatoren in die landen moeten samenwerken met de curator van de hoofdprocedure. Op deze manier kunnen buitenlandse bezittingen onder bereik van de curator in de hoofdprocedure komen.

2022-08-20T20:26:49+01:0010 november 2015|Faillissementen|
Ga naar de bovenkant