Ons kantoor heeft een melding ontvangen van beleggingsfraude via een website met de naam Silver-stock.com.

Een nieuwe vorm van beleggingsfraude

Silver-stock.com is een “boilerroom”, die nepbeleggingen verkoopt. Stortingen van inleg worden niet echt omgezet in beleggingen; de website suggereert dat wel wordt belegd, maar dat is fake. Silver-stock is ook een spookbedrijf, dat niet echt bestaat. Als u contact heeft met “accountmanagers” van Silver-stock, dan moet u er van uitgaan dat deze personen valse namen gebruiken en dat zij bezig zijn met verschillende trucs om uw geld in handen te krijgen. Die eerste fase van het “nepbeleggen” is positief, zodat slachtoffers blijven storten omdat de beleggingen zogenaamd in waarde stijgen. In de tweede fase raakt het slachtoffer door zijn geld heen of wil het slachtoffer uitstappen. Dat laatste is niet mogelijk: er wordt allerlei onzin bedacht, zoals “belastingaanslagen”, “verificatiestortingen in de blockchain”, “tegengaranties”, “tijdelijke stortingen”, enzovoort. Dit is allemaal fake en bedoeld om de stortingen op gang te houden.

Cryptowallets

Gedupeerden worden gestimuleerd om een account te openen bij een exchange voor cryptovaluta zoals Coinbase, Kraken, Binance, Crypto.com en Coinmetro.  In de wallets wordt geld gestort waarmee cryptovaluta worden aangekocht, bijvoorbeeld bitcoins. Deze cryptovaluta worden weggesluisd, er wordt dus niet belegd. De reden dat Silver-stock de cryptowallets gebruikt is dat zij als criminele organisatie niet zomaar een bankrekening kan openen. Bovendien is het via deze cryptowallets makkelijker om geld weg te sluizen omdat geen of minder fraudecontrole plaatsvindt.

Nepbeleggingen

De gedupeerden van Silver-stock wordt door manipulatie wijs gemaakt dat van de aangekochte cryptovaluta beleggingen worden gekocht, maar dat is dus niet het geval. De inleg wordt via de cryptovaluta weggeboekt naar andere wallets en is weg.

Schermdeling

Silver-stock maakt mogelijk gebruik van software om het wachtwoord van de cryptowallet te weten te komen. De gedupeerden zijn zich daar niet van bewust en realiseren zich niet dat hun inleg in de wallet vanaf de eerste storting kan worden weggeboekt. De schade kan hoog oplopen. De meest gebruikte software is Anydesk. Ook Screenleap en Teamviewer komen voor. Anydesk waarschuwt voor deze vorm van misbruik.

Juridische mogelijkheden

Het heeft vaak geen zin om “bedrijven” zoals Silver-stock via de rechter aan te pakken. Juridisch gezien is er geen tegenpartij die voor de rechter kan worden gedaagd. Silver-stock heeft geen verifieerbare identiteit en geen verifieerbaar adres, de website geeft valse informatie, alle persoonsnamen zijn vals. Maar er is wel een andere optie voor de gedupeerden. Maar er is wel een andere optie voor de gedupeerden. Via blockchainanalyse kan het eindstation van gestolen cryptovaluta worden vastgesteld. Daarna zijn in bepaalde gevallen juridische acties mogelijk. Neem contact op als u meer wilt weten.

Recovery fraude

Na de oplichting kunnen slachtoffers worden benaderd door onbetrouwbare bureaus die beloven te helpen. Dat is ook weer oplichting: als u wordt benaderd, dan kan dit bureau uw naam- en adres alleen van de oprichters hebben gekregen. Trap daar dus niet in!