Ons kantoor heeft een melding ontvangen van beleggingsfraude via een website met de naam Stocks-views.com.

Een nieuwe vorm van beleggingsfraude

Stocks-views.com is een “boilerroom”, die nepbeleggingen verkoopt. Stortingen van inleg worden niet echt omgezet in beleggingen; de website suggereert dat wel wordt belegd, maar dat is fake. Stocks-views is ook een spookbedrijf, dat niet echt bestaat. Als u contact heeft met “accountmanagers” van Stock-views, dan moet u er van uitgaan dat deze personen valse namen gebruiken en dat zij bezig zijn met verschillende trucs om uw geld in handen te krijgen.

Cryptowallets

Gedupeerden worden gestimuleerd om een account te openen bij een exchange voor cryptovaluta bij bedrijven als Coinbase, Kraken, Binance, Crypto.com en Coinmetro.  In de wallets wordt geld gestort waarmee cryptovaluta worden aangekocht, bijvoorbeeld bitcoins. Deze cryptovaluta worden weggesluisd, er wordt dus niet belegd. De reden dat Stocks-views de cryptowallets gebruikt is dat zij als criminele organisatie niet zomaar een bankrekening kan openen. Bovendien is het via deze cryptowallets makkelijker om geld weg te sluizen omdat geen of minder fraudecontrole plaatsvindt. Deze cryptowallets mijden de in Nederland geldende wetgeving op dit gebied.

Nepbeleggingen

De gedupeerden van Stocks-views wordt door manipulatie wijs gemaakt dat van de aangekochte cryptovaluta beleggingen worden gekocht, maar dat is dus niet het geval. De inleg wordt via de cryptovaluta weggeboekt naar andere wallets en is weg.

Schermdeling

Stocks-views maakt mogelijk gebruik van software om het wachtwoord van de cryptowallet te weten te komen. De gedupeerden zijn zich daar niet van bewust en realiseren zich niet dat hun inleg in de wallet vanaf de eerste storting kan worden weggeboekt. De schade kan hoog oplopen. De meest gebruikte software is Anydesk. Ook Screenleap en Teamviewer komen voor. Anydesk waarschuwt voor deze vorm van misbruik.

Juridische mogelijkheden

Het heeft vaak geen zin om “bedrijven” zoals Stocks-views via de rechter aan te pakken. Juridisch gezien is er geen tegenpartij. Stocks-views heeft geen verifieerbare identiteit en geen verifieerbaar adres, de website geeft valse informatie. Maar er is wel een andere optie voor de gedupeerden. Via blockchainanalyse kan het eindstation van gestolen cryptovaluta worden vastgesteld. Daarna zijn in bepaalde gevallen juridische acties mogelijk. Neem contact op als u meer wilt weten.