Ons kantoor heeft een melding ontvangen van beleggingsfraude via een website met de naam Coinsdesk.

Een nieuwe vorm van beleggingsfraude

Coinsdesk is een “boilerroom”, die nepbeleggingen verkoopt. Stortingen van inleg worden niet echt omgezet in beleggingen; de website suggereert dat wel wordt belegd, maar dat is fake. Coinsdesk is ook een spookbedrijf, dat niet echt bestaat. Als u contact heeft met “accountmanagers” van Coinsdesk, moet u er van uitgaan dat deze personen valse namen gebruiken.

Cryptowallets

Gedupeerden van Coinsdesk worden gestimuleerd om een account te openen bij een “wallet” voor cryptovaluta bij bedrijven als Coinbase, Kraken, Binance, Crypto.com en Coinmetro. Deze cryptowallets opereren illegaal. In de wallets wordt geld gestort waarmee cryptovaluta worden aangekocht, bijvoorbeeld bitcoins. Deze cryptovaluta worden weggesluisd, er wordt dus niet belegd. De reden dat Coinsdesk de cryptowallets gebruikt is dat zij als criminele organisatie niet zomaar een bankrekening kan openen. Bovendien is het via deze cryptowallets makkelijker om geld weg te sluizen omdat geen of minder fraudecontrole plaatsvindt. Deze cryptowallets mijden de in Nederland geldende wetgeving op dit gebied.

Nepbeleggingen

De gedupeerden van Coinsdesk wordt door manipulatie wijs gemaakt dat van de aangekochte cryptovaluta beleggingen worden gekocht, maar dat is dus niet het geval. De inleg wordt via de cryptovaluta weggeboekt naar andere wallets en is weg.

Schermdeling

Coinsdesk maakt mogelijk gebruik van software om het wachtwoord van de cryptowallet te weten te komen. De gedupeerden zijn zich daar niet van bewust en realiseren zich niet dat hun inleg in de wallet vanaf de eerste storting kan worden weggeboekt. De schade kan hoog oplopen. De meest gebruikte software is Anydesk. Ook Screenleap en Teamviewer komen voor. Anydesk waarschuwt voor deze vorm van misbruik.

Juridische mogelijkheden

Het heeft vaak geen zin om “bedrijven” zoals Coinsdesk via de rechter aan te pakken. Juridisch gezien is er geen tegenpartij. Coinsdesk heeft geen verifieerbare identiteit en geen verifieerbaar adres, de website geeft valse informatie. Maar er is wel een andere optie voor de gedupeerden. Als gebruik is gemaakt van een illegale cryptobroker die volgens de wet in Nederland niet actief mag zijn (zoals Crypto.com, Coinbase, Kraken, Binance of Coinmetro) dan kan de schade bij deze partij geclaimd worden. Er zijn op dit moment nog geen uitspraken van rechters over deze kwestie omdat dit soort fraude pas sinds kort bestaat, maar de wet is heel duidelijk: deze cryptobedrijven mogen hoe dan ook geen Nederlandse klanten aannemen en zijn volgens de toezichthouder zelfs strafbaar. Er is dus goede hoop voor de gedupeerden.