Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

rechtsmacht

Wat betekent forumkeuze?

Een forumkeuzebeding is een veel voorkomende contractuele bepaling in overeenkomsten. Via een forumkeuze leggen de contractspartijen vantevoren vaste welke rechter bevoegd is de rechtszaak te behandelen als een juridisch geschil ontstaat.

2023-02-14T20:41:51+01:004 april 2018|Terminologie|

Hoe werkt de cautio iudicatum solvi?

De vordering tot het stellen van zekerheid (art. 224 Rv.) is een incidentele eis in een rechtsgeding, die is bedoeld om een buitenlandse wederpartij te verplichten een geldsom te storten waarop de Nederlandse partij zich kan verhalen als de buitenlandse partij in de proceskosten wordt veroordeeld. Deze mogelijkheid geldt niet als een verdrag verhaal van de proceskostenveroordeling in het land van de eiser mogelijk maakt. Doorgaans wordt de zekerheid geparkeerd op een derdenrekening.

2023-02-14T20:43:30+01:0030 maart 2018|Terminologie|

Wat is de EU-insolventieverordening eigenlijk?

Sinds 1 mei 2002 is de Europese Insolventieverordening van kracht. Deze Europese regels geven belangrijke regels voor faillissementsprocedures, die je niet zult terugvinden in de Nederlandse faillissementswet. Om het faillissementsrecht te begrijpen, moet je dus ook op de hoogte zijn van de EU-insolventieverordening. Wat zijn de belangrijkste punten van deze verordening? De Insolventieverordening is niet alleen van belang tijdens de faillissementsaanvraag. De curator in de hoofdprocedure (het faillissement dat loopt in het land waar het centrum van voornaamste belangen ligt) mag in Europese landen waar andere vestigingen of bezittingen liggen een nevenprocedure openen. De curatoren in die landen moeten samenwerken met de curator van de hoofdprocedure. Op deze manier kunnen buitenlandse bezittingen onder bereik van de curator in de hoofdprocedure komen.

2022-08-20T20:26:49+01:0010 november 2015|Faillissementen|
Ga naar de bovenkant