Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

betalingsonmacht

Wat moet een werknemer doen als hij geen salaris ontvangt?

Als een werknemer geen salaris ontvangt, moet hij in actie komen en een loonvordering instellen. Afwachten is geen optie. Je kunt de zaak op twee verschillende manieren aanpakken. Als de werkgever niet wil betalen dan volgt meestal een kort geding bij de kantonrechter. Als de werkgever niet kan betalen dan moet het faillissement worden aangevraagd. Bij faillissement ontvangen de werknemers hun achterstallige salaris via het UWV. Dat wordt de faillissementsuitkering of loongarantieregeling genoemd.

2021-10-29T12:55:06+01:0012 april 2017|Faillissementen, Salaris vorderen, Tips|

Alle informatie over de faillissementsuitkering voor werknemers

De wettelijke regeling gaat er van uit dat de werknemer recht heeft op de “loongarantieregeling” als de werkgever betalingsonmacht heeft. Bij een faillissement dat op verzoek van de werknemers wordt uitgesproken is dat automatisch het geval. Heel soms is er ook betalingsonmacht zonder faillissement. Bijvoorbeeld bij een in het buitenland gevestigd bedrijf of bij het ontbreken van steunvorderingen. Maar het UWV wil in elk geval wel dat de werknemers actie ondernemen om hun salarisvordering te incasseren. Dat zal bijna altijd via een advocaat moeten. Alleen een advocaat heeft de wettelijke bevoegdheden die nodig zijn om zonder verlies van tijd de zaak tot een goed einde te brengen.

2022-08-05T16:38:06+01:0010 december 2015|Faillissementen, Salaris vorderen|

Tweede WSNP-verzoek is niet mogelijk hangende faillissementsaanvraag

Bij het invoeren van de WSNP wilde de wetgever natuurlijke personen zo veel mogelijk toeleiden naar de WSNP in plaats van failliet laten gaan. De wetgever zag echter over het hoofd dat dit nadelig is voor werknemers die geen salaris krijgen. Toelating tot de WSNP lukt soms niet, en gedurende deze tijd wordt de faillissementsprocedure aangehouden. De werknemers zitten al die tijd in een soort “niemandsland”. Ze krijgen geen ontslag, en ook geen uitkering. Ze moeten maar afwachten of het de werkgever lukt in de WSNP te komen.

2021-11-01T17:28:23+01:002 april 2015|Faillissementen, Schuldsanering, Uitspraken|
Ga naar de bovenkant