Wat moet je doen als je werknemer bent en je hebt geen salaris ontvangen? In dit artikel lees je tips. Zo pak je de zaak aan als je baas het loon waar je recht op hebt niet betaalt.

Wat is een loonvordering

Stel je hebt gewerkt bij een werkgever. Of je bent in dienst en je werkt niet wegens ziekte, zodat je wel recht hebt op salaris. Om de een of andere reden krijg je geen loon betaald. Juristen noemen dit een ”loonvordering” . Er zijn meerdere soorten loonvorderingen. Het kan gaan om de laatste maanden salaris, vakantiegeld en uit te betalen vakantiedagen als het contract is geëindigd. Het kan ook gaan om onderbetaling, bijvoorbeeld als de Wet minimumloon niet is toegepast of als er minder wordt betaald dan een CAO voorschrijft. En tenslotte kan het ook gaan om het gewone salaris, terwijl de arbeidsovereenkomst doorloopt.

Uitkering niet mogelijk

Het UWV en/of de sociale dienst geven geen WW, Ziektewet of bijstandsuitkering als een werknemer nog recht heeft op loon. Recht op een uitkering ontstaat pas als het recht op loon is geëindigd, ofwel: als er een duidelijke einddatum is van het arbeidscontract. Het gevolg is dat een werknemer in actie moet komen om achter het salaris aan te gaan. Dat kan via een vakbond, via een rechtsbijstandsverzekering, of je kunt een advocaat inschakelen. Overigens heb je altijd recht op een advocaat. Rechtsbijstandsverzekeraars en vakbonden moeten de vrije advocaatkeuze respecteren (lees hier meer). En een advocaat hoeft niet duur te zijn: veel werknemers komen in aanmerking voor een toevoeging.

Diagnose

De advocaat zal eerst met je bespreken waarom het loon niet wordt betaald. Grofweg zijn er twee soorten redenen. De eerste  reden: de werkgever heeft domweg geen geld. Hij zou wel willen betalen, maar hij kan het niet. Dit noemen we “betalingsonmacht”. De tweede reden: de werkgever kan wel betalen, maar om één of andere reden wil hij niet betalen.  Dit noemen we “betalingsonwil”.  Op de website achterstalligsalaris.nl vind je een test om zelf de diagnose te stellen. De test geeft je daarna advies voor de volgende stap die je moet nemen. Klik hier voor het starten van de test.

Voorbeeldbrieven

Je advocaat kan een sommatiebrief sturen, maar je kunt dat ook zelf doen. Zo ziet je werkgever dat hij echt iets aan het probleem moet doen. Klik hier voor diverse voorbeeldbrieven om een werkgever aan te manen bij achterstallig salaris.

Wat te doen bij betalingsonwil

Als een werkgever niet wil betalen dan moet je een loonvordering instellen bij de kantonrechter. Als je arbeidsovereenkomst nog doorloopt dan is er haast bij. Je advocaat zal dan een “voorlopige voorziening” aanraden. Dit wordt ook wel kort geding genoemd. Zo weet je snel waar je aan toe bent. Lees hier meer. Gaat het om het laatste plukje salaris van een dienstverband dat al is geëindigd? Dan kan het  ook via een gewone rechtszaak (bodemprocedure).

Wat te doen bij betalingsonmacht

Als een werkgever geen geld heeft om de salarissen te betalen, dan is hij technisch gezien failliet, alleen heeft nog niemand het faillissement aangevraagd bij de rechtbank. Misschien wachten de schuldeisers af wat er gebeurt en doet de werkgever ook niets omdat hij denkt dat de bui overwaait. Werknemers hebben een goede reden om in deze situatie wel naar de rechter te gaan en faillissement van het bedrijf aan te vragen. Die goede reden is de loongarantieregeling.

 Loongarantieregeling

De loongarantieregeling wordt ook wel “faillissementsuitkering” genoemd. Als een bedrijf (of instelling) failliet gaat dan wordt het achterstallige salaris vergoed met 13 weken terugwerkende kracht. Een mooie regeling voor werknemers, maar werknemers moeten wel op tijd in actie komen. Het duurt ongeveer 4 weken voordat een rechter de faillissementsaanvraag op de zitting van de rechtbank behandelt. Die tijd gaat er wel vanaf. Werknemers van een bedrijf in nood moeten dus eigenlijk maximaal 6 tot 7 weken loonachterstand accepteren. Moet je langer wachten op je salaris? Dan wordt het tijd om een advocaat in te schakelen. Anders loop je het risico dat je het achterstallige salaris niet meer ontvangt.

Meer informatie?

Ons kantoor heeft een ruime ervaring met loonvorderingen van werknemers op werkgevers. Wil je meer weten? Klik hieronder op het onderwerp:

  1. procesrecht. Moet je een loonvordering instellen met een verzoek of met een dagvaarding?
  2. – recht op loon bij ziekte
  3. faillissementsuitkering gemaximeerd per 1 januari 2016
  4. instellen van een loonvordering bij ontslag op staande voet
  5. alle informatie over de faillissementsuitkering voor werknemers
  6. zo werkt faillissement
  7. de doorstart van een failliet bedrijf
  8. – over de nakoming van CAO-afspraken
  9. – er gelden nieuwe wettelijke termijnen voor het aanhangig maken van salarisvorderingen
  10. – de meest gestelde vragen over loonvorderingen
  11. – een nieuw type loonvordering: de transitievergoeding
  12. – bestaat er recht op salaris als een bedrijf verhuist en de reisafstand toeneemt?
  13. In sommige branches heeft een stagiaire recht op salaris

Alle advocaten van ons kantoren behandelen loonvorderingen.

teamHcs

 

 

 

 

 

Bekijk hier ons team.