Ons kantoor heeft een zaak in behandeling genomen tegen IC Markets (EU), een grote Europese CFD-broker die onder Europees toezicht valt, maar die ook wettelijk verboden producten aanbiedt aan Nederlanders. Het gaat om een hoge schade.

Verboden leverage

Het gaat om CFD’s met een leverage (hefboom) die oploopt van 1:500 tot wel 1:1000. Dat is in Nederland verboden op grond van het AFM-besluit beperkingen CFD’s. De wettelijke grens in Nederland is 1:30, daarboven zijn de CFD’s illegaal voor retailbeleggers (consumenten). Onze cliënt heeft zijn inleg in korte tijd verloren terwijl de producten niet mogen worden verkocht.

Omleidingsroute

IC Markets heeft een website die uit een .eu domein en een .com domein bestaat. Via het .com domein kan een inwoner van Nederland in CFD’s met het verboden hefboomniveau handelen. De klant wordt dan gekoppeld aan een postbusfirma op de Seychellen met de naam Raw Trading Ltd., terwijl de handel over het platform van IC Markets loopt. Dit lijkt een truc te zijn om claims onmogelijk te maken. Je hebt immers niets aan een claim op een lege huls. Raw Trading is gevestigd in een winkelcentrum. Er zit geen personeel van IC Markets op de Seychellen, het is dus een truc waarmee IC Markets probeert onder de wet uit te komen.

Is de IC Markets-groep aansprakelijk?

Het AFM-besluit bevat een anti-ontduikingsbepaling. Het is verboden deel te nemen aan ontduiking van de wet. Om die reden leggen we de claim van onze klant neer bij een Europees zusterbedrijf van Raw Trading, IC Markets (EU) Ltd.