Komende maand start ons kantoor meerdere rechtszaken op tegen de Cypriotische CFD-broker ETFinance en 101investing (FXBFI).

De werkwijze

101investing en ETFinance hebben met de andere CFD-aanbieders uit Cyprus gemeen dat 87 % van de klanten zijn ingelegde beleggingsgeld kwijtraakt. Dat is het officiële cijfer van deze bedrijven zelf, dat in de kleine lettertjes op de websites wordt vermeld. De verhalen van onze cliënten zijn vaak schrijnend. In veel gevallen zijn mensen onder druk gezet om hun hele vermogen op het spel te zetten, waarna het geld in korte tijd is verdampt. De schades variëren van enkele tienduizenden tot 1.700.000 euro.

Rechtszaken

In de rechtszaken staat centraal dat de werkwijze van deze bedrijven in feite is gericht op het overhevelen van het geld van de klanten naar de aanbieders, zodat in feite geen sprake is van een beleggingsproduct, maar van een oneerlijke handelspraktijk. Dat maakt de transacties ongeldig. De rechter kan een overeenkomst terugdraaien als sprake is van oneerlijke handelspraktijken.

Afkoopsommen

Er zijn nog geen uitspraken van rechters zodat we nog niet weten of de Nederlandse rechters onze argumenten over gaan nemen. Wel worden er achter de schermen onderhandelingen gevoerd en schikkingen getroffen (waarbij wordt getekend voor geheimhouding in ruil voor een afkoopsom). Dit verschilt wel per aanbieder.

Reviews

Op internet zijn positieve referenties en reviews te vinden over 101investing en ETFinance. We gaan er echter van uit dat dit geen objectieve maar gemanipuleerde informatie is, waar de bedrijven zelf achter zitten. Gedupeerde klanten zijn soms wel op deze misleidende reviews afgegaan en ook dat is een oneerlijke handelspraktijk. Objectieve websites, zoals de reviewsite Trustpilot, vertellen een ander verhaal. Trustpilot wordt door deze bedrijven kritiscg gevolgd, ze tekenen protest aan tegen negatieve reviews van klanten.

Omroep MAX

In een uitzending van Meldpunt van Omroep MAX van 14 februari 2020 vertelt een echtpaar hoe zij nadat zij eerst hun geld kwijt zijn geraakt door een CFD-broker, zij daarna nog een keer tienduizenden euro’s kwijt zijn geraakt aan een “recovery agency”, een fake bedrijf dat beweert dat het echtpaar geld terug kan claimen. Dit bedrijf kende de contactgegevens van het echtpaar en die informatie kunnen ze alleen maar hebben ontvangen via de CFD-broker. Eén van de smoezen was dat het echtpaar eerst belasting zou moeten betalen en dat het geld daarna vrij zou worden gegeven. De “belasting” is betaald (aan het bureau), maar het geld is nooit gekomen. Ook dat is in onze visie een voorbeeld van een oneerlijke handelspraktijk.

FlixGM, Beflix

We starten de komende week ook nieuwe rechtszaken tegen FlixGM en Beflix, labels van het bedrijf Altridium Inc. op de Seychellen. De aanpak van deze firma is anders dan de CFD-aanbieders uit Cyprus. Altridium is namelijk illegaal, hun activiteiten zijn verboden zodat we de bocht wat korter kunnen afsnijden. De schades bij Altridium variëren van 100.000 euro tot 279.000 euro. De rechtbanken in Alkmaar en Almelo hebben toestemming gegeven om beslag te leggen op de bankrekeningen van Altridium en twee aanverwante bedrijven, Bergerson Trade Ltd. en Next Capital Ltd. in Litouwen en Hongarije. Deze beslagen zijn uitgevoerd. Verder hebben we Revolut, een internetbank uit het Verenigd Koninkrijk, gesommeerd om geld op de rekening te bevriezen.

Meer informatie:

De CFD-brokers en de nepadvertenties

Uitzending van “Opgelicht” van AVROTROS 19 november 2019

Uitzending van Opgelicht van AVROTROS van 1 oktober 2019

gepubliceerd door Marius Hupkes