phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator


Collectieve rechtszaak tegen ING Bank over “spoofingfraude”

/

Deel deze pagina
  • 5
  •  
  •  

Ons kantoor onderzoekt de mogelijkheid voor een collectieve rechtszaak voor gedupeerden tegen ING bank over de schade door “spoofingfraude”.

Kassa voor criminelen

TV-programma Kassa heeft op 5 september en 10 oktober 2020 aandacht gegeven aan spoofingfraude. Bij spoofingfraude gaat het om een vorm van diefstal van banksaldo waarbij gedupeerden het idee krijgen dat zij met een medewerker van hun eigen bank te maken hebben, die zegt dat hun rekening wordt gehackt. Zij moeten hun geld overmaken naar een “kluisrekening”. Dit komt geloofwaardig over omdat de beller, een crimineel, het telefoonnummer van de bank gebruikt (spoofing). Soms heeft de crimineel ook kennis over de bankrekening die alleen een bankmedewerker kan hebben, zodat hij nog meer overtuigingskracht heeft (mogelijk kijkt de crimineel mee via malware, verzonden per sms). Spoofingfraude heeft een hoge vlucht genomen: de schade gaat, voorzover bekend, richting € 4.000.000.

Kans van slagen

Banken hebben een waarschuwingsplicht: ze moeten goed uitleggen op welke manier criminelen proberen geld van klanten van banken in handen te krijgen. Doen zij dat niet dan kan de bank volgens uitspraken van rechters in oudere zaken aansprakelijk zijn. We gaan voorlopig uit van de veronderstelling dat voor dit nieuwe type fraude niet voldoende is gewaarschuwd (ook al zegt de bank van wel), zodat de bank de schade moet vergoeden. Het kan ook een rol gaan spelen dat banken al jaren weten dat hun unieke telefoonnummer door criminelen kan worden overgenomen en dat ze daar niet tegen optreden.

Planning

In de maanden oktober tot en met december 2020 kunt u zich aanmelden voor deze collectieve zaak. In de maand december 2020 gaan we de aanmeldingen evalueren en in januari presenteren we een plan van aanpak. Daarin staat ook een offerteprijs voor deelname. Hoe meer gedupeerden aan deze collectieve zaak deelnemen, hoe lager de prijs per gedupeerde wordt. U hoeft pas in januari 2021 te beslissen of u definitief meedoet en tegen welke kosten. Als de bank niet wil vergoeden, gaat de rechtszaak in maart 2021 van start. We richten ons in eerste instantie op ING Bank, omdat de schade bij deze bank hoger is dan bij andere banken. Maar u kunt ook reageren als u gedupeerd bent door spoofing en bij een andere bank zit. Dan gaan we kijken of er ook voor u voldoende mogelijkheden zijn.

Plan van aanpak

Het doel van de zaak wordt vergoeding van schade. Een schikking namens alle gedupeerden is mogelijk, maar een rechtszaak kan nodig zijn. Bij de offerte zenden we een stappenplan en een planning mee. Verder willen we in gesprek gaan met belangenverenigingen om krachten te bundelen.

Heeft u de uitzending van Kassa over spoofingfraude niet gezien? Klik hier.

U kunt zich aanmelden via info@hupkesadvocaten.nl

We sturen u een vragenformulier om de zaken te inventariseren.

 

 

 

 


Deel deze pagina
  • 5
  •  
  •  
separator