Ons kantoor gaat voor stichting GIBO de gedupeerden van “spoofingfraude” helpen.

Kassa voor criminelen

TV-programma Kassa heeft op 5 september en 10 oktober 2020 aandacht gegeven aan spoofingfraude. Bij spoofingfraude gaat het om een vorm van diefstal van banksaldo waarbij gedupeerden het idee krijgen dat zij met een medewerker van hun eigen bank te maken hebben, die zegt dat hun rekening wordt gehackt. Zij moeten hun geld overmaken naar een “kluisrekening”. Dit komt geloofwaardig over omdat de beller, een crimineel, het telefoonnummer van de bank gebruikt (spoofing). Soms heeft de crimineel ook kennis over de bankrekening die alleen een bankmedewerker kan hebben, zodat hij nog meer overtuigingskracht heeft (mogelijk kijkt de crimineel mee via malware, verzonden per sms). Spoofingfraude heeft een hoge vlucht genomen: de schade gaat, voorzover bekend, richting € 4.000.000.

Kans van slagen

Banken hebben een waarschuwingsplicht: ze moeten goed uitleggen op welke manier criminelen proberen geld van klanten van banken in handen te krijgen. Doen zij dat niet dan kan de bank volgens uitspraken van rechters in oudere zaken aansprakelijk zijn. We gaan voorlopig uit van de veronderstelling dat voor dit nieuwe type fraude niet voldoende is gewaarschuwd (ook al zegt de bank van wel), zodat de bank de schade moet vergoeden. Het kan ook een rol gaan spelen dat banken al jaren weten dat hun unieke telefoonnummer door criminelen kan worden overgenomen en dat ze daar niet tegen optreden.

Stichting GIBO

Ons kantoor is ingeschakeld door stichting GIBO om de belangen van gedupeerden van spoofingfraude te behartigen. GIBO overweegt een rechtszaak om schadevergoeding voor de gedupeerden t verkrijgen.

Bent u gedupeerde?

Dan kunt u zich aanmelden bij Stichting GIBO (klik hier).