Ons kantoor heeft meldingen ontvangen van (pogingen tot) fraude via de website www.fsaregulator.com. Het gaat om een truc om slachtoffers van beleggingsfraude verder uit te knijpen.

Recoveryfraude

Het gaat om zogenoemde “recoveryfraude”, een vorm van oplichting waarbij een criminele organisatie een slachtoffer van beleggingsfraude benadert met (valse) beloftes, vanuit de bedoeling om de prooi verder uit te knijpen. De fraudeurs beweren dat zij een opsporingsinstantie of een soort toezichthouder van de overheid zijn. Ze beweren dat de ze de beleggingsfraudeurs op het spoor zijn gekomen, en ze raden het slachtoffer aan om het contact met de oplichters te verbreken. In een volgende fase beweren ze dat gestolen “funds” met succes in beslag zijn genomen. In de fase daarna vragen ze toch weer een tegenprestatie (een echte toezichthouder of politie/justitie zal dat nooit doen).

Herkennen recoveryfraude

De website www.fsaregulator.com ziet er goed uit. Je kunt alleen aan details herkennen dat dit geen echte organisatie is, maar een verlengstuk van oplichters. Er is wel een andere simpele methode om recoveryfraude te herkennen. Deze fraudeurs benaderen hun slachtoffers actief door ze te bellen of door per email contact te leggen. En de naam- en adresgegevens kunnen ze alleen maar hebben gekregen van de daders van de beleggingsfraude. Als u dus wordt benaderd, dan weet u dat met dezelfde criminele organisatie te maken heeft, die deze keer een andere website, andere personen en een andere methode gebruikt om een slachtoffer meer geld te laten betalen. Geld dat u kwijt bent, omdat het gaat om een neporganisatie.

Wat kunt u doen?

Er is helaas niets te doen aan het feit dat u benaderd wordt (behalve van telefoonnummer of e-mailadres veranderen). Uw naam- en adresgegevens zijn namelijk in criminele handen terecht gekomen toen u zich inschreef voor de beleggings-website. Deze daders zijn ook voor de politie erg lastig te stoppen, omdat het gaat om cybercrime. Via allerlei trucjes blijven de daders verborgen. Maar er is in sommige gevallen wel wat te doen aan de schade die u heeft geleden door de voorafgaande beleggingsfraude.  Als u te maken heeft met beleggingsfraude via cryptovaluta, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.