Ons kantoor heeft een melding ontvangen van beleggingsfraude via een website met de naam FINUTRADE.COM.

Een nieuwe vorm van beleggingsfraude

Finutrade is een boilerroom, die nepbeleggingen verkoopt. Stortingen van inleg worden niet echt omgezet in beleggingen; de website suggereert dat wel wordt belegd, maar dat is fake.

Cryptowallets

Gedupeerden van Finutrade worden gestimuleerd om een account te openen bij een “wallet” voor cryptovaluta bij bedrijven als Coinbase, Kraken, Binance, Crypto.com of Coinmetro. Daarin wordt geld gestort waarmee cryptovaluta worden aangekocht, bijvoorbeeld bitcoins. Deze cryptovaluta worden weggesluisd, er wordt dus niet belegd.

Nepbeleggingen

De gedupeerden wordt wel wijs gemaakt dat van de aangekochte cryptovaluta beleggingen worden gekocht, maar dat is dus niet het geval. De inleg wordt via de cryptovaluta weggeboekt naar andere accounts en verdwijnt.

Schermdeling

Finutrade maakt mogelijk gebruik van software om het wachtwoord van de cryptowallet te weten te komen, zodat ze rechtstreeks toegang hebben tot de digitale portemonnee van het slachtoffer; ze hoeven dan geen smoes te bedenken om het slachtoffer de handeling van het overmaken van geld naar de criminele organisatie te laten verrichten. De gedupeerden zijn zich niet bewust van het bedrog – zij denken immers dat beleggingen worden aangekocht, en zij weten niet dat hun inleg in de wallet vanaf de eerste storting wordt weggeboekt. De schade kan hoog oplopen. De meest gebruikte software is Anydesk. Ook Screenleap en Teamviewer komen voor. Anydesk waarschuwt voor deze vorm van misbruik.

Juridische mogelijkheden

Het heeft vaak geen zin om dit soort bedrijven via de rechter aan te pakken. Finutrade zegt gevestigd te zijn in een belastingparadijs (St. Vincent & The Grenadines). Maar dat is niet zo. Het is een spookbedrijf; een lege huls, waar niets valt te halen. De autoriteiten van St Vincent & The Grenadines waarschuwen voor deze vorm van oplichting (lees hier meer). Er is wel een andere optie voor de gedupeerden, te weten het opsporen van de gestolen cryptivaluta via blockchainanalyse. Neem contact op als u meer wilt weten.

Crypto Commission Authority

De “CCA” is mogelijk een verlengstuk van Finutrade. Ook deze organisatie bestaat niet, doe hier geen zaken mee.