Instantie: Rechtbank Oost-Brabant

Datum uitspraak: 01-05-2014
Datum publicatie: 22-05-2014
Zaaknummer: 2936804

Rechtsgebied: Civiel recht

Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg – enkelvoudig, Op tegenspraak

Inhoudsindicatie:
Loonvordering in kort geding. Eenzijdige wijziging in arbeidsvoorwaarden. Mag een werkgever de standplaats eenzijdig wijzigen? Toetsing aan criteria HR inzake Mammoet/Stoof

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

De standplaats van je werk in een onderdeel van de afspraken tussen werkgever en werknemer. Een werkgever in de regio Eindhoven heeft forse tegenslag: zijn bedrijfspand brandt af. Hij wil zijn zaak voortzetten in een andere regio (het Gooi) en hij opent daar een nieuwe zaak. Voor de werknemers uit Brabant is dat nogal pittig. Zij zijn niet bereid de nieuwe afstand te reizen.

De werkgever vindt dat hij de arbeidsovereenkomst eenzijdig mag wijzigen. Als de werknemers niet accoord gaan stopt de werkgever met het betalen van het salaris. De werknemers, onze clienten, gaan via ons kantoor in kort geding om loondoorbetaling te eisen. De rechter moet een afweging maken of de wijziging van de reisafstand wel of niet redelijk is.

Een beetje extra kilometers en reistijd moet je als werknemer accepteren; dat is geen onredelijke wijziging van de arbeidsovereenkomst. Maar in dit geval heeft de werkgever een te ingrijpende eis gesteld. De afstand tussen de oude standplaats en de nieuwe vestiging is te groot. De werkgever wordt daarom veroordeeld om het salaris door te betalen terwijl de werknemers niet naar hun werk hoeven te reizen. Met andere woorden: wel salaris, niet werken! De werkgever zal dus na deze uitspraak een andere oplossing moeten zoeken.