Hoe snel moet ik in hoger beroep?

Voor de meeste vonnissen en beschikkingen van de rechtbank is de termijn drie maanden. Bij voorlopige voorzieningen (kort geding-vonnissen) is de termijn korter: vier weken. Let op: uw advocaat heeft natuurlijk tijd nodig om het hoger beroep voor te bereiden. Wacht dus niet tot het laatste moment. In sommige zaken geldt een veel kortere hoger beroepstermijn, onder andere bij faillietverklaringen en wsnp-vonnissen. Bij bestuursrechtzaken is de termijn zes weken.

Kan ik eerst een second opinion krijgen over de kans van slagen?

Ja, wij bieden een second opinion voor een vaste prijs van 400 euro (incl. BTW). Voordat u besluit hoger beroep in te stellen, is het altijd goed om te weten wat de kansen zijn. U zit dan nog niet vast aan een opdracht.

Kun je altijd hoger beroep instellen?

Nee. Er zijn diverse soorten beslissingen van rechters, waartegen je niet in hoger beroep kunt. Dat staat dan zo in de wet. Bijvoorbeeld tussenvonnissen die geen einduitspraak zijn, voorlopige voorzieningen van de familierechter, enzovoort.

Ik heb mezelf verdedigd bij de sector kanton. Heb ik voor hoger beroep verplicht een advocaat nodig?

Ja. Bij de kantonrechter mag u zelf procederen maar bij het gerechtshof is een advocaat verplicht gesteld. Die heeft de juridische kennis die nodig is om de zaak te laten slagen.

Is hoger beroep altijd de logische volgende stap als ik verloren heb?

Nee, er zijn gevallen waarin wij u zullen adviseren een andere stap te zetten. Hoger beroep is geen automatisme, u moet een strategische stap zetten die het meest in uw belang is. Stel, u verliest een kort geding, omdat u iets niet kon bewijzen. Dan kunt u misschien wel beter een gewone zaak beginnen bij de rechtbank, waar u alsnog bewijs levert. Dat is dan een betere strategie dan hoger beroep instellen tegen het kort-gedingvonnis.

Ik heb niet gereageerd op een dagvaarding en ben veroordeeld. Wat kan ik daar tegen doen?

Dat hangt af van het soort zaak. Soms moet u verzet instellen. Dat is een procedure bij de rechtbank, en dat is wat anders dan hoger beroep bij het gerechtshof. Let op: u heeft heel weinig tijd, ga direct naar een advocaat. In andere gevallen zegt de wet dat u niet in verzet kunt gaan, dan moet u in hoger beroep. Bijvoorbeeld bij strafzaken en familiezaken.
Raadpleeg een advocaat en neem alle papieren mee, zodat de advocaat kan zien hoeveel tijd er nog is om de beslissing aan te vechten.

Mijn eis is afgewezen omdat ik iets niet kon bewijzen. Is daar nog iets aan te doen?

Voor die gevallen is hoger beroep soms heel geschikt. Het is daarnaast ook de laatste kans! Misschien is het bewijs op een slimme manier alsnog te geven. Of misschien vindt het gerechtshof wel dat niet u maar de tegenpartij bewijs had moeten leveren. Dan draaien de rollen om!

Ik wil in hoger beroep van een vonnis van de kantonrechter. Kan dat wel?

Ja, maar  niet in alle gevallen. Het moet gaan om een financieel belang van € 1.750 of meer. Gaat het om een lager bedrag, dan is geen hoger beroep mogelijk. Er gelden ook nog een paar andere beperkingen. Raadpleeg een advocaat.

Hoe vaak gaan andere mensen eigenlijk in hoger beroep? En wat is de kans?

Hoger beroep wordt ingesteld in ongeveer 10 % van de zaken.
Hiervan slaagt zo’n 40 %. Het komt dus niet zo vaak voor, maar hoger beroep maakt meer kans dan u denkt. Dat komt omdat een verkeerde aanpak kan worden gecorrigeerd. Een eerlijk advies over de kans van slagen is veel waard. Maakt u echt geen kans, dan verkopen wij geen mooi verhaal, maar zeggen wij u de waarheid. Maar het komt ook voor dat wij een goede kans zien om het vonnis terug te draaien. Soms is de rechtsstrijd nu eenmaal zo ingewikkeld dat twee rondes nodig zijn om duidelijk te maken wie er gelijk heeft.

Geldt het vonnis van de rechtbank niet als ik hoger beroep instel?

Als de rechtbank het vonnis niet bij voorraad uitvoerbaar heeft verklaard, dan heeft hoger beroep schorsende werking. Het geldt dan niet zolang het hoger beroep loopt. Maar als het vonnis wel uitvoerbaar bij voorraad is verklaard dan geldt het vonnis wel. De hogere rechter kan de gevolgen dan wel terugdraaien. Daar moet uw advocaat wel duidelijk om vragen, anders moet u weer een volgende procedure voeren. De meeste vonnissen worden uitvoerbaar bij voorraad verklaard.

Ik wil in hoger beroep, maar omdat ik ben veroordeeld, kom ik in de problemen. Wat kan ik doen?

Dit kunt u niet zelf oplossen. Maak een afspraak met een advocaat voor een oplossing.

De tegenpartij gaat in hoger beroep. Maar mijn eigen eis is niet helemaal toegewezen. Kan ik daar iets aan doen?

Ja. Als uw tegenpartij in hoger beroep gaat kunt u bij de volgende ronde zelf ook grieven aanvoeren. Als het gerechtshof het met uw grief eens is kan uw eis alsnog helemaal worden toegewezen. Let op: u weet natuurlijk niet zeker of uw tegenpartij het hoger beroep doorzet. Om zekerheid te krijgen moet u misschien zelf ook hoger beroep instellen, anders gaat het moment om uw bezwaren aan te voren voorbij.

Hoeveel griffierecht moet ik betalen bij het gerechtshof?

Dat verschilt per zaak, u kunt dit opzoeken op www.rechtspraak.nl. Bij sommige zaken is het griffierecht hoog, maar er zijn ook zaken waarbij u helemaal geen griffierecht hoeft te betalen, zoals wsnp-zaken.