Na een uitspraak van de rechtbank is hoger beroep mogelijk bij het gerechtshof. Bij een hoger beroep is inschakeling van een advocaat altijd verplicht.

Na een uitspraak van de rechtbank is hoger beroep mogelijk bij het gerechtshof. De beroepstermijn varieert van 8 dagen tot 3 maanden en is afhankelijk van het type rechtbankprocedure waartegen hoger beroep wordt ingesteld.

Advocaat verplicht

Bij een hoger beroep is inschakeling van een advocaat altijd verplicht. Daarop bestaan slechts een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld een verweer van een schuldeiser in een hoger beroep over een dwangakkoord.

Wat is de beroepstermijn?

Dat hangt af van de beslissing waartegen u hoger beroep wilt instellen:

Second Opinion

Als het bij de rechtbank niet gelukt is dan is hoger beroep een herkansing. Maar u wilt wel weten wat de kans van slagen is: twee keer ongelijk krijgen is niet prettig. Daarom is het verstandig om eerst een second opinion te vragen en daarna pas te beslissen of u doorgaat. Lees hier meer.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak wordt hoger beroep ingesteld? En hoeveel kans maakt hoger beroep? Bekijk de veelgestelde vragen.

Checklist

Had u bij de rechtbank geen advocaat en gaat u voor het eerst naar aan advocaat omdat u overweegt om hoger beroep in te stellen? Bekijk dan de checklist.

Terminologie

Bij het gerechtshof wordt andere terminologie gebruikt dan bij de rechtbank. Bekijk het woordenboek.