Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

loondoorbetaling

Het slapend dienstverband en de compensatieregeling

Werkgevers laten een dienstverband soms slapend voortbestaan, ook al is een werknemer meer dan 2 jaar ziek. Zo ontlopen deze werkgevers de transitievergoeding, die ook verplicht is als de werknemer na 2 jaar ziekte uit dienst gaat. Er komt nu een compensatieregeling. Met deze regeling probeert de regering een einde maken aan de slapende dienstverbanden.

2021-10-29T12:56:17+01:0011 april 2019|Ontslag, Salaris vorderen|

Hoe kom je aan je salaris als je werkgever door UWV verplicht is langer loon door te betalen?

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever maximaal 2 jaar het salaris betalen. Als de werknemer na 2 jaar nog steeds ziek is, kan de werknemer een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) aanvragen bij UWV. Soms neemt het UWV deze aanvraag nog niet in behandeling omdat de werkgever niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. UWV besluit dan dat de loondoorbetalingsverplichting wordt verlengd. Wat moet een werknemer dan doen? Hoe zorg je er voor dat je je salaris alsnog ontvangt?

2022-08-11T17:08:50+01:0022 augustus 2017|Ontslag, Salaris vorderen|

Wat moet een werknemer doen als hij geen salaris ontvangt?

Als een werknemer geen salaris ontvangt, moet hij in actie komen en een loonvordering instellen. Afwachten is geen optie. Je kunt de zaak op twee verschillende manieren aanpakken. Als de werkgever niet wil betalen dan volgt meestal een kort geding bij de kantonrechter. Als de werkgever niet kan betalen dan moet het faillissement worden aangevraagd. Bij faillissement ontvangen de werknemers hun achterstallige salaris via het UWV. Dat wordt de faillissementsuitkering of loongarantieregeling genoemd.

2021-10-29T12:55:06+01:0012 april 2017|Faillissementen, Salaris vorderen, Tips|

Minder snel ontbinding wegens verstoorde arbeidsverhouding

Als een werkgever ontslag van een werknemer wil kan hij ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken bij de kantonrechter. Sinds de invoering van de nieuwe arbeidswetgeving (WWZ) zijn de regels aangescherpt. De gronden (redenen) moeten voldragen zijn; het is niet meer zo dat de werkgever meerdere redenen kan aanvoeren die samen opgeteld voldoende zijn. Bovendien gelden voor de gronden aparte eisen. De werkgever in deze zaak was in een voorafgaande procedure veroordeeld om loon te betalen. Door te stoppen met de salarisbetaling was de arbeidsverhouding verstoord geraakt, maar omdat de werkgever daar zelf de hand in heeft gehad, leidt de verstoorde arbeidsverhouding niet tot ontbinding. Verder moet disfuctioneren worden bewezen, bijvoorbeeld door een functioneringsverslag, en moet de werkgever de werknemer kans op verbetering bieden (verbetertraject).

2021-10-29T12:57:56+01:0014 februari 2017|Ontslag, Salaris vorderen, Uitspraken|

Wat verandert er bij ontslag op staande voet?

Tot 1 juli 2015 leidt een voorwaardelijk ontbindingsverzoek vrijwel altijd tot ontbinding door de kantonrechter, ook als het ontslag op staande voet ongeldig is. De kantonrechter redeneert dan dat de arbeidsverhouding verstoord is geraakt of dat het vertrouwen weg is. De kantonrechter kan de werknemer wel een extra hoge vergoeding toekennen als hij vindt dat de werkgever onzorgvuldig te werk is gegaan. Met andere woorden, of het ontslag op staande voet nu geldig is of niet, er komt toch een einde aan het dienstverband. Na 1 juli 2015 worden hogere eisen gesteld aan ontbinding wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Dat geldt ook voor ontslag wegens slecht gedrag van de werknemer. Bovendien heeft de rechter minder ruimte om aan de werknemer een hoge vergoeding toe te kennen. Het komt er dus nu echt op aan of het ontslag op staande voet terecht was of niet. Werkgevers zullen uit moeten kijken met een opportunistisch ontslag op staande voet; ze kunnen er niet meer op aan dat de rechter toch wel zal ontbinden.

2021-11-01T17:18:26+01:0028 mei 2015|Ontslag|
Ga naar de bovenkant