phone icon020 696 3000
Nederlands | English
divider

Artikel

separator

Deel dit artikel op social media:


Wanneer wordt tijdelijke urenuitbreiding vaste arbeidsomvang?

/

Recent kwam een werknemer bij mij met een netelige de kwestie. Hij werkte al bijna drie jaar 8 uur per week extra bovenop zijn vaste contract voor 2,5 dagen. De eerste keer was de urenuitbreiding nog netjes op schrift gesteld. Na drie maanden was deze afspraak steeds stilzwijgende verlengd geworden. Zijn uitgavenpatroon had zich inmiddels wel aangepast aan dat hogere salaris. Door de bank was een hypotheek verstrekt op basis van zijn hogere inkomen. Hij kon die EUR 700 per maand netto dus eigenlijk ook niet meer missen.  De vraag van de client was dan ook of zijn werkgever hem die extra uren, van de ene op de andere dag, maar weer kon afnemen. Belangrijk voor hem was dat, de betrokkenheid van een advocaat, niet zou leiden tot een verstoorde arbeidsrelatie.

Welke bescherming biedt de wet de werknemer?

De bescherming van de werknemer tegen het wegvallen van een eerdere urenuitbreiding staat in art. 7:668a BW. Zodra een werknemer gedurende tenminste drie maanden in een bepaalde arbeidsomvang heeft gewerkt wordt de arbeidsduur vermoed gelijk te zijn aan de gemiddelde arbeidsduur van de laatste drie maanden.

Piek en ziek

Het is dan vervolgens aan de werkgever om tegenbewijs te leveren dat het echt om tijdelijke urenuitbreiding ging en dat de werknemer dat had moeten weten. De werkgever kan wijzen op incidentele omstandigheden. Het wordt ook wel ‘piek en ziek’ genoemd: vervanging van een zieke collega waardoor verhoging van het aantal uren tijdelijk noodzakelijk was. Of dat er geen sprake was van een vast patroon maar van een piek. Denk aan de opening van een nieuwe winkel waardoor tijdelijk meer uren gemaakt dienen te worden.

U voelt zelf ook wel aan dat een werkgever niet telkens maar de arbeidsomvang met behulp van tijdelijke uitbreiding van uren kan oprekken. De werknemer krijgt over die extra uren geen ontslagbescherming. En het zou onrechtvaardig zijn dat bij ziekte die uren niet mee tellen.

Mocht u naar aanleiding van dit blog vragen hebben dan heb ik u graag verder.

Diederik Ruys

Advocaat Arbeidsrecht

separator

Deel dit artikel op social media: