Instantie: Gerechtshof Den Haag

Datum uitspraak: 16-01-2014
Datum publicatie: 28-01-2014
Zaaknummer: 200.135.207/01

Rechtsgebieden: Civiel recht
Bijzondere kenmerken: Hoger beroep

Inhoudsindicatie:
WSNP

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

De financiële situatie van een ondernemer met schulden is veel ingewikkelder dan die van een particulier. De zakelijke en privé-schulden lopen door elkaar. Daarom is het voor een ondernemer vaak veel moeilijker om in de schuldsanering (WSNP) te komen dan voor een privé-persoon. Bekende valkuilen voor een ondernemer zijn de vele soorten belasting (BTW, Vpb, IB), de administratie en bestuurdersaansprakelijkheid voor het faillissement van de BV.

Onze cliënt in deze zaak is een echte ondernemer. Hij werkt vanuit een holding met een BV eronder. Hij neemt een uitzendbureau over. Het blijkt een kat in de zak te zijn: het bedrijf gaat failliet. In de laatste fase probeert de ondernemer de zaak te redden door geld te lenen van personeel en door een noodkrediet. Maar uiteindelijk blijft hij zitten met hoge schulden: hij stond persoonlijk garant. Het faillissement van de BV’s raakt de ondernemer en ook privé krijgt hij forse schulden.

De ondernemer kan alleen nog via de wet schuldsanering (WSNP) van zijn schulden afkomen. Maar de rechtbank weigert dat. De ondernemer zou “niet te goeder trouw“ zijn. De rechtbank vindt dat er gerommeld is in de fase vlak voor het faillissement.

De ondernemer geeft ons opdracht om hoger beroep in te stellen tegen deze uitspraak. Dat lukt. Het gerechtshof in Den Haag komt op grond van dezelfde feiten tot een heel andere conclusie dan de rechtbank. De ondernemer mag wel in de WSNP en krijgt zo een nieuwe kans. Na drie jaar op een houtje bijten is hij bevrijd van zijn schulden.