Mirhax is een bedrijf uit Litouwen waar je cryptovaluta zoals bitcoins kunt kopen.

Fraude

We hebben een zaak in behandeling waarbij Mirhax functioneert als witwas-platform voor een criminele organisatie. Deze criminele organisatie exploiteert een “boilerroom“, een website waar nepbeleggingen worden verkocht.

Volt

Betalingen aan Mirhax worden verwerkt door het Britse bedrijf Volt, dat bankbetalingen verwerkt. De betalingen aan de boilerroom – eigenlijk de buit die verdwijnt – gaan dus van een Nederlandse bankrekening naar Volt, van Volt naar Mirhax, worden daar omgezet in cryptovaluta, en gaan dan van Mirhax naar een ander platform van de criminele organisatie.

Geen toezicht

Mirhax is een “wallet”, een digitale bewaarportemonnee voor cryptovaluta. Het bedrijf staat tot op heden niet geregistreerd bij De Nederlandsche Bank N.V., de toezichthouder op dit soort bedrijven. Dit betekent simpel gezegd dat Mirhax illegaal actief is in Nederland. De Nederlandse toezichthouder stelt eisen aan de registratie, waarmee fraude wordt bestreden.

Advies

Ons advies is om nooit zaken te doen met een beleggingsfirma waar u beleggingen moet betalen via cryptovaluta. Er is dan een groot risico op boilerroomfraude.

Aansprakelijkheid

Het is ons nog niet duidelijk hoe vaak Mirhax als platform betrokken is bij dit type fraude. Als Mirhax zich richt op de Nederlandse markt zonder de wettelijk verplichte registratie dan ontduikt zij de wet en zien wij een kans de schade die de boilerroom heeft veroorzaakt bij Mirhax te claimen.