Ons kantoor heeft een melding ontvangen van beleggingsfraude via een website met de naam Apex-500.com.

Een nieuwe vorm van beleggingsfraude

Apex-500 is een “boilerroom”, die nepbeleggingen verkoopt. Stortingen van inleg worden niet echt omgezet in beleggingen; de website suggereert dat wel wordt belegd, maar dat is fake. Apex-500 is ook een spookbedrijf, dat niet echt bestaat. Volgens de website is het bedrijf gevestigd op het adres Markt 21 in Eisenach, Duitsland, maar daar zit in werkelijkheid een kantoor van de Hypovereinsbank, die niets met Apex-500 te maken heeft. Als u contact heeft met “accountmanagers” van Apex-500, dan moet u er van uitgaan dat deze personen valse namen gebruiken en dat zij bezig zijn met verschillende trucs om uw geld in handen te krijgen. Die eerste fase van het “nepbeleggen” is positief, zodat slachtoffers blijven storten omdat de beleggingen zogenaamd in waarde stijgen. In de tweede fase raakt het slachtoffer door zijn geld heen of wil het slachtoffer uitstappen. Dat laatste is niet mogelijk: er wordt allerlei onzin bedacht, zoals “belastingaanslagen”, “verificatiestortingen in de blockchain”, “tegengaranties”, “tijdelijke stortingen”, enzovoort. Dit is allemaal fake en bedoeld om de stortingen op gang te houden.

Cryptowallets

Gedupeerden worden gestimuleerd om een account te openen bij een “wallet” voor cryptovaluta bij bedrijven als Kraken, Binance, Crypto.com en Coinmetro. Deze cryptowallets opereren illegaal: zit mogen geen Nederlandse klanten aannemen omdat zij niet voldoen aan de eisen van de Wet tegen witwassen (Wwft). In de wallets wordt geld gestort waarmee cryptovaluta worden aangekocht, bijvoorbeeld bitcoins. Deze cryptovaluta worden weggesluisd, er wordt dus niet belegd. De reden dat Apex-500 de cryptowallets gebruikt is dat zij als criminele organisatie niet zomaar een bankrekening kan openen. Bovendien is het via deze cryptowallets makkelijker om geld weg te sluizen omdat geen of minder fraudecontrole plaatsvindt. Deze cryptowallets mijden de in Nederland geldende wetgeving op dit gebied.

Nepbeleggingen

De gedupeerden van Apex-500 wordt door manipulatie wijs gemaakt dat van de aangekochte cryptovaluta beleggingen worden gekocht, maar dat is dus niet het geval. De inleg wordt via de cryptovaluta weggeboekt naar andere wallets en is weg.

Schermdeling

Apex-500 maakt mogelijk gebruik van software om het wachtwoord van de cryptowallet te weten te komen. De gedupeerden zijn zich daar niet van bewust en realiseren zich niet dat hun inleg in de wallet vanaf de eerste storting kan worden weggeboekt. De schade kan hoog oplopen. De meest gebruikte software is Anydesk. Ook Screenleap en Teamviewer komen voor. Anydesk waarschuwt voor deze vorm van misbruik.

Juridische mogelijkheden

Het heeft vaak geen zin om “bedrijven” zoals Apex-500 via de rechter aan te pakken. Juridisch gezien is er geen tegenpartij die voor de rechter kan worden gedaagd. Apex-500 heeft geen verifieerbare identiteit en geen verifieerbaar adres, de website geeft valse informatie, alle persoonsnamen die u heeft gehoord zijn vals. Maar er is wel een andere optie voor de gedupeerden. Als gebruik is gemaakt van een illegale cryptobroker die volgens de wet in Nederland niet actief mag zijn (zoals Mirhax, Crypto.com,  Kraken, Binance of Coinmetro) dan kan de schade bij deze partij geclaimd worden. Er zijn op dit moment nog geen uitspraken van rechters over deze kwestie omdat dit soort fraude pas sinds kort bestaat, maar de wet is heel duidelijk: deze cryptobedrijven mogen hoe dan ook geen Nederlandse klanten aannemen en zijn volgens de toezichthouder zelfs strafbaar. Er is dus goede hoop voor de gedupeerden.

Recovery fraude

Na de oplichting kunnen slachtoffers worden benaderd door onbetrouwbare bureaus die beloven te helpen. Dat is ook weer oplichting: als u wordt benaderd, dan kan dit bureau uw naam- en adres alleen van de oprichters hebben gekregen. Trap daar dus niet in!